ВЕСТИ ИЗ ФОНДА „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ

Свечаном доделом сертификата полазницима  15. маја завршен је 5. циклус Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, који Фонд „Европски послови“ АП Војводине традиционално организује под покровитељством АП Војводине.

На пригодној свечаности, полазницима су се обратили Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине и др Александар Андрејевић, ректор Универзитета Едуконс у Сремској Каменици.

 

Честитајући полазницима на успешно завршеној обуци, потпредседник Милићевић је истакао како је наша земља посвећена европским интеграцијама, те да је Покрајинска влада активан чинилац у процесу изградње модерне, стабилне и развијене Републике Србије. Један од важних извора финансирања у остваривању наших циљева, снажног и равномерног развоја, како је навео Милићевић, јесу и претприступни фондови Европске уније. „Управо стога је веома важан овај Специјалистички програм, преко кога ћемо имати образоване људе са знањима о европским институцијама и процедурама у Европској унији, о припреми и начину реализације развојних пројеката за коришћење доступних европских фондова. С обзиром да су полазници из целе АП Војводине, то ће обезбедити и могућност одрживог регионалног развоја, чиме се доприноси и већем запошљавању и побољшању свакодневног живота наших грађана“, рекао је потпредседник Милићевић.

 

Директорка Ендерић је подсетила на ток петомесечног програма и истакла како је Специјалистички програм до сада успешно завршило преко 200 полазника из чак 28 општина АП Војводине. Пети циклус успешно су, овог пута, завршила 42 полазника. “ Велики број заинтересованих лица показује да је задатак који смо себи поставили на почетку – испуњен. У ту сврху, и ове године потрудили смо се да, у сарадњи са Универзитетом Едуконс, а уз финансијску подршку Покрајинске Владе, обезбедимо више наставних јединица у односу на претходне године, да позовемо стране предаваче који су  вам пренели своја искуства и примере добре праксе, као и наше стручњаке који су уложили много труда да вам пренесу своја знања у управљању ЕУ фондовима и програмима. Уз то, током Програма генерисано је 5 пројектних идеја и то сматрамо одличним резултатом, као и добром полазном основом. Очекујемо да ће управо институције чији су запослени прошли Програм, бити спремне да начине наредне кораке, како би наша почетна замисао добила свој прави смисао. Надамо се да ће се многе поменуте пројектне идеје преточити у пројектне предлоге и да ће успешно конкурисати на предстојећим конкурсима.Такође, организовали смо две теренске посете на територији Аутономне покрајине Војводине и студијско путовање у Горењској регији, у Републици Словенији које вам је омогућило размену искустава на већ реализованим ЕУ пројектима, али и на тему писања заједничких пројеката“, навела је директорка.

Подсетимо, у Горењској регији полазнике и чланове делегације примили су градоначелник града Бледа, Јанез Фајфар, затим заменик градоначелника Крања, Јанез Черне, директор Завода за спорт Крањ, Бранко Фартек, пројектни менаџер Туризма Бохињ, Јана Вилман, као и директор Пчеларског дома Горењске, Ален Грило са својим сарадницима, као и Рок Шименц, директор Регионалне развојне агенције Горењске, Јелена Видовић, пројектни менаџер која је том приликом представила неколико ЕУ пројеката које је агенција успешно реализовала, као и Тамара Мравинец, помоћница вође пројекта у Горењској развојној агенцији.

Током боравка у Горењској регији полазници су имали прилику да посете бројне успешно реализоване ЕУ пројекте. Међу њима је Центaр Триглавског народног парка Бохињ, Пчеларски дом Горењске, енергетска санација базена унутар пројекта REAAL, „Co-working“ центaр Ковачница, а такође, представљен је и  ЕКО хотел у Бохињу, као и креативни центар у Крању.

Ректор Универзитета „Едуконс“ др Александар Андрејевић је похвалио сарадњу са Покрајинском владом и Фондом и изразио наду како ће убудуће сарадња бити још успешнија. У оквиру Универзитета Едуконс постоји  Канцеларија за локални развој и управљање пројектима, што додатно сведочи о стремљењу ове институције ка фондовима Европске уније.