ВЕТЕРАНИ ИЗ КАРЛОВЧИЋА УЧЕСТВОВАЛИ НА ЂЕРМУ У РУМУНИЈИ

Ветерани Културно-уметничког друштва “Карловчић” учествовали су протеклог викенда на Међународном фестивалу – Чувари традиције “Ђерам” у Немету у Румунији, који је окупио бројне ветеране и љубитеље фолклорне уметности из различитих делова региона.

Како нам је рекао Властимир Зурковић, председник друштва и уметнички руководилац, током гостовања, КУД “Карловчић” је извео две игре из свог репертоара – “Срем” и “Влашке иге”.

“С обзиром да је фестивал Ђерам ревијалног карактера и да окупља око 50 друштава из Хрватске, Репубике Српске, Румуније и Србије, ово је прилика да се прикаже и међусобно размени богата српска традиција, али и да се стекну нова познанства” – рекао је Зурковић, и додао да за непуне две године колико постоји ово друштво, велику подршку од самог почетка има од Општине Пећинци, али и Савета месне заједнице из Карловчића.

Поред наступа на фестивалу, ветерани из Карловчића искористили су прилику да обиђу и упознају се са Темишваром, једним од најважнијих културних центара Румуније. Током обиласка, посетили су значајне историјске и културне знаменитости, а Зурковић додаје да је гостовање у Румунији било велико искуство за чланове, као и да су оваква међународна гостовања од велике важности за очување и промоцију традиционалне културе.

Крајем маја ветерани из Карловчића учествовали су и на сусрету ветерана Чувари традиције “Ђерам” у Баваништу, заједно са културно-уметничким друштвима из Белегиша, Путинаца, Темишвара и Баваништа, а у октобру ове године биће домаћини овом лепом фестивалу.

Извор: Општина Пећинци