ВЕТЕРАНИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ОДЛИКОВАЛИ ДВОЈИЦУ НАШИХ СУГРАЂАНА ЗА ЗАСЛУГЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

На предлог председништва општинског одбора Субнор-а општине Апатин, а уз подршку Субнор-а Републике Србије, ветерани Руске федерације поводом 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, одликовали су двојицу бораца из наше општине који су са борцима Црвене армије учествовали у борбама за ослобођење Београда.

Само петорица бораца у републици Србији добили су ово високо признање Руске федерације. Прва руска медаља победе уручена је 27. јануара Човић Манету из Пригревице, борцу друге бригаде шесте Личке Пролетерске дивизије Никола Тесла и учеснику у борби за ослобођење Београда, а друга Руска медаља победе данас је постхумно уручена Шљивар Божи, борцу треће крајишке и прве Пролетерске бригаде, јуришнику у борбама за ослобођење Београда у којима је и тешко рањен. Шљивар је носилац Партизанске споменице 1941. и других високих ратних војних и мирнодопских одликовања и признања, пуковник је који је и после Другог светског рата до пензионисања обављао низ високих и одговорних дужности у ЈНА. 

На позив општинског удружења Субнор, уручењу медаље испред локалне самоуправе је присуствовао заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић.

Ђукић се захвалио на позиву представницима Субнора, као и на добродошлици Божиној супрузи Невенки.

„Наша обавеза је да поштујемо све жртве пале за слободу у којој данас живимо. Општина Апатин има много предака који не само што су учествовали у ратовима, већ и небројено пута били у њима одликовани. Настојаћемо и да се у годинама које долази одржи сећање на њих“, рекао је Радован Ђукић.

Извор: Општина Апатин