ВИКЕНД У ЗНАКУ КУЛТУРЕ: ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНЕ ДВЕ ДЕЧИЈЕ ПРЕДСТАВЕ, ОТВОРЕН 56. ДРАМСКИ МЕМОРИЈАЛ ,,ПЕТРА РИЗНИЧА ЂАЂЕ“

Протекли викенд у општини Кула био је у знаку културе, па је тако отворен 56. Драмски меморијал ,,Петра Ризнича Ђађе“ у Руском Крстуру. Протеклих година Меморијал је, због епидемиолошких разлога, одржаван у јесењем или зимском периоду, али су организатори одлучили да се врате на стари, пролећни термин и припремили су сјајан садржај за све љубитеље позоришта и уметности.

Драмски меморијал отворен је изложбом за коју су, по речима директора Дома културе у Руском Крстуру, Владимира Нађ Аћима, позајмили Ђађине слике и личне ствари, а у наставку вечери приказана је монодрама ,,Сан смешног човека“, крстурска представа која се пласирала на Зонску смотру.

,,Имали смо велику паузу и морали смо да се прилагодимо условима због Короне, па смо три сезоне Меморијала имали у јесењем или зимском термину. Сада желимо да се вратимо на стари термин, на шта су људи навикли. Од Ђађине унуке, која живи у Новом Саду, позајмили смо његове слике и личне ствари и направили смо изложбу и верујем да ће бити интересантна. Ђађа је у Гимназији у Руском Крстуру предавао руски језик, ликовну уметност и ручни рад, па може да се види како је радио. Драмски меморијал трајаће до 21. априла. Прве вечери приказана је представа ,,Сан смешног човека“ која се пласирала на Зонску смотру у Црвенки и видећемо каква ће бити њена даља судбина“.

По речима Мирона Џуње, аутора изложбе ,,Петра Ризнича Ђађе“, Ђађине слике представљају један вид зачетка грађанске културе код Русина:

,,Ђађа је у ствари неки вид духовног оца, као Стерија код Срба на пример, а овом приликом, како смо успели да вратимо одржавање Меморијала у пролећни термин, донели смо из стана његове унуке слике које је радио за живота, а највећи део тога припада међуратном периоду Краљевине Југославије када је живео у Врбасу. То представља један вид зачетка такозване грађанске културе код Русина који су пре тога били паорски народ“.

Друге вечери Меморијала, глумци Културно образовног центра, Аматерског позоришта ,,Бранислав Нушић“ из Шида извели су представу ,,Рођене“ по тексту и у режији Цветина Аничића. У овом пројекту реч је о седам девојака које говоре о односу оца и ћерке, а представа је изузетно успешна, о чему говори велики број награда које је добила у региону.

Треће фестивалске вечери одржано је Вече јувиланата ,,Наша Ирин“, поводом 80 година од рођења Ирине Харди Ковачевић. Организатори су прикупили њене фотографије и одломке из представа, кабаретске сонгове и анегдоте, а ауторка је припремила и монолог из представе и тако је публику одушевила енергијом, еланом и идејама које пројектује у тим годинама.

Недељу пред нама у јутарњим часовима обележиће програм за млађу публику, са циљем стимулисања младих људи да се укључе у позориште, па ће тако у среду, 17. априла од 11.30 часова малишани из Руског Крстура извести представу ,,Победници“ Саше Паљенкаша, у режији Адриане Нађ Барне, а у четвртак, 18. априла у исто време, глумци Дечије драмске секције Културног центра из Куле извешће представу ,,Успавана лепотица“, Љубивоја Ршумовића, у режији Слободана Ногавице.

У петак, 19. априла од 20 часова, глумци Драмске секције Културног центра Кула извешће представу ,,Кус петлић“ по тексту Александра Поповића и у режији Драгана Остојића. У суботу, 20. априла од 20 часова, биће одржано Вече јувиланата ,,Ја, Илија и опозиција“ поводом 70 година од рођења Јанка Ленђера, а последње вечери Меморијала, у недељу 21. априла од 20 часова, Русински културни центар из Новог Сада, Драмски студио ,,Звонимир Павловић“, извешће тачку ,,Смех није грех“.

Викенд иза нас обележиле су и премијере две дечије представе. Глумци Дечије драмске секције Позоришта ,,Стеван Сремац“ Дома културе у Црвенки премијерно су извели представу ,,Шећерно краљевство“ по тексту и у режији Зорана Радуловића, а дан касније малишани Драмске секције ОШ ,,Вељко Влаховић“ из Крушчића и Драмске секције ,,Луча“ КУД ,,Крушчић“ извели су комад Александре Лукић, у режији Мирјане Баџе, ,,Принц без мираза“. Млади глумци засијали су на сценама и добили су громогласне аплаузе, а прве репризе ове представе имале су данас, на 63. Општинској смотри дечјег драмског стваралаштва у Крушчићу.

Извор: Општина Кула