ВИКЕНД У ЗНАКУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ СЕЛА – ДАНИ ЖИТА“

Протеклог викенда у Крушчићу је одржана 11. по реду манифестација „Дани села – Дани жита“.

Ову дводневну светковину у суботу су отворили најмлађи. Наиме, на новосаграђеној атлетској стази у Основној школи „Вељко Влаховић“ одржана су такмичења у вожњи бициклом и атлетици. Десетак малишана из Крушчића је показало своје умеће у вожњи бицикла, а најуспешнији је био Данијел Булатовић. Занимљиво је било и у атлетском такмичењу, у којем је такође учествовало десетак такмичара, а најбржи је био Марко Килић. За најуспешније су биле обезбеђене и вредне награде. Тако је победник у вожњи бицикла Данијел Булатовић за освојено прво место добио нов бицикл, а победник у трчању Марко Килић је добио тротинет. Признања им је уручио председник општине Кула Дамјан Миљанић, а организатор овог спортског дешавања је након такмичења све малишане даривао сендвичима, соковима и слатикишима, тако да ће најмлађи Крушчићани имати разлога да памте ова такмичења.

Упоредо са овим одржано је и општинско такмичење возача отвореног типа, у организацији Савеза возача општине Кула, а најуспешнији су били Крушчићани Милан Тривуновић који је освојио прво, Валентино Пап који је био други, док је треће место освојио Немања Пеквић из Куле.

Преподневна суботња дешавања у склопу манифестације „Дани села Дани жита“ употпунили су и сликари, учесници ликовне колоније, међу којима су били и најмлађи Крушчићани, а приређен је и изложбено-продајни сајам Удружења жена „Вредне руке“ из Крушчића, као и гостујућих удружења. Велику пажњу привукла је и здружена показна вежба чланова добровољних ватрогасних друштава из Куле, Руског Крстура и Крушчића, а своје умеће показао је и ватрогасни подмладак…

Будући да је дешавање у Крушчићу међу првима након укидања ванредног стања, којег су свакако обележили волонтери, секретар Месне заједнице Крушчић Здравко Граовац је на пригодном пријему уручио захвалнице волонтерима за сав труд који су уложили.

Да се водило рачуна о најмлађим житељима Крушчића сведочи и чињеница да је за њих, али и за све друге госте у центрусела био приређен пригодан културно-уметнички програм. Пре почетка програма све присутне су поздравили секретар Месне заједнице Крушчић Здравко Граовац, а у име локалне самоуправе, која је свесрдно помогла одржавање ове манифестације присутне је поздравио Карољ Валка, заменик председника општине Кула.

У културно-уметничком програму су наступили мали фолклораши из Крушчића и Сивца, најмлађе посетиоце је забављао познати дечји аниматор Пеђолино, своје мађионичарске вештине демонстрирао је мађионичар Карло Велики, а треба рећи и то да су свим учесницима, али и деци у публици дељени слаткиши.

Суботње поподне манифестације „Дани села Дани жита“ у Крушчићу су обележила спортска дешавања, такмичење у баскету „Три на три“, као и утакмица ветерана. Ова утакмица је била значајна јер су снаге одмерили ветерани Младости из Крушчића и репрезентација Лиге ветерана „Анте Бачић“. Наиме, ветерани Младости су победници поменуте лиге, па је сусрет и уприличен како би се промовисао шампион. Након спортских дешавања вече је употпуњено забавним програмом организованим на тргу у Крушчићу.

Недељу, други дан манифестације „Дани села Дани жита“ обележило је такмичење у кувању рибље чорбе „Златни котлић Крушчића“. Овогодишње такмичење је најмасовније од до сада одржаних јер је наступило 35 екипа из свих места у општини, али и из Бача, Оџака, Лалића, Бачког Брестовца, Дорослова. Колико љубитељи рибље чорбе и рибљег паприкаша воле да дођу у Крушчић сведочи податак да су организатори морали да одбију поједине заинтересоване, јер једноставно нису имали довољно простора где да их сместе, а да су могли такмичило би се и више од 50 екипа. И док су екипе кувале рибу било је и оних којима су драже копнене животиње, па се окретао и по који ражањ.

Такмичење у кувању рибље чорбе оцењивала је трочлана комисија коју су чинили чланови Удружења краљевских витезова у аматерском кувању из Бачке Тополе Томислав Суботички, Драган Митић и Ферика Сабо Потс. Комисија је имала тежак посао јер је требало оценити 35 узорака.

Након што су чланови оцењивачке комисије оценили узорке, уследило је проглашење најбољих. Треће место са 22 бода је освојила екипа „Пет мускетара“, друго са 23 бода екипа „Перо из Црвенке“, а прво место са 29 бодова освојила је екипа „Андрашић тим“ из Дорослова.

Ваља истаћи и то да су током оба дана манифестације „Дани села Дани жита“ у чарди „Њена нога“ посетиоци могли да виде изложбу фотографија Лајоша Балажа.

Извор: Општина Кула