VIKTORIJA GRUPA ODREDILA KONAČNU CENU SOJE

Viktorija logistika, to jest Viktorija grupa, odnedavno deo MK grupe, inače najveći kupac soje u Srbiji, odredila je konačnu cenu za ovu uljaricu i ona iznosi 310 evra po toni, odnosno 36,6 dinara kilogram, prenosi Agrosmart.

Reč je o soji franko utovarenoj u vozilo kupca, to jeste Viktorija logistike.

S obzirom na to da se  prošle godine cena kretala od 48 do 50 dinara, ratari, bez obzira na bolji ovogodišnji rod, verovatno neće biti zadovoljni uslovima koje je odredio najveći kupac. Soja se već diže s njiva, a prinosi su, sudeći po prvim žetvenim danima, bolji nego prošle godine i lošiji nego pretprošle.

Kako sada stoje tržišne prilike, cena soje koja će ići u izvoz će biti viša. Trenutno se, prema saznanjima Agrosmarta ugovara takozvana fob cena od 340 evra tako da će se mnogi prodavci okrenuti ka izvoznim kompanijama.

Treba imati u vidu i to da u Srbiji postoji mnogo manjih otkupljivača, privatnih mešaona stočne hrane i vlasnika malih ekstrudera koji će verovatno davati bolju cenu od Viktorija grupe.

Prema našim informacijama suncokret i dalje ide naniže, te sada Viktorija logistika kilogram ove uljarice plaća 28 dinara. Kako je “Agrosmart” prvi objavio, ova kompanija krenula je sa akontnom cenom suncokreta od 23,60 dinara, da bi nakon par dana izašla sa konačnom cenom od 28,5 dinara. Danas je ona pala na 28.

Podsetimo, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izdala je pre dva dana saopštenje u kojem izražava nezadovoljstvo odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponuđenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu suncokreta.

Zatražila je hitne reakcije Vlade Srbije, a u suprotnom najavila je nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva.

Izvor: Agrosmart