ВИНОГРАДАРИ ОБЕЛЕЖИЛИ СЛАВУ СВЕТИ ТРИФУН

Свети Трифун је слава виноградара и воћара. То је био повод да се у воћњаку Радета Пупавца у Црвенки окупе чланови Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“ из Црвенке и обележе своју славу. Обележавање славе почело је беседом презвитера Радована Маљковића, пароха црвеначког, који је пожелео срећу виноградарима у њиховом благородном послу. Част да ове године буду кумови славе припала је Милану Јошановићу и Слободану Радоњићу. Управо један од кумова, Слободан Радоњић,рекао је да је велика част и привилегија бити кум славе. Такође, истакао је да ово кумство представља уједно и успомену на његовог оца Бранка који је требао да буде кум, али је, нажалост, у међувремену преминуо пре неколико месеци:

„Добро нам дошли и ове године на ово наше дружење и на обележавање славе виноградара и воћара. Моје име је Слободан Радоњић и ове године сам кум, добио сам позив од стране Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“, те сам се, уз Милана Јошановића, прихватио те дужности да дочекамо госте и направимо једно пријатно дружење како би се сви наши гости упознали са радом овог удружења. Нажалост, мој отац, који је требао да буде кум, је преминуо па сам је ја прихватио те свете дужности која поприлично импонује па ћу се трудити да све моје дужности испратим на прави начин“.

Председник Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“ из Црвенке, Мирко Марић, истакао је да основни разлог обележавања славе јесте зближавање и сарадња виноградара, као и заједничка жеља да виногради ове године буду добри, здрави и заштићени од штеточина и временских непогода:

„Увели смо ту традицију да се прославља свети Трифун као једно празновање које нама много значи, а два су основна разлога за то, један је духовне а други прагматичне природе. Духовни разлог лежи у чињеници да је свети Трифун био мученик и да је имао моћ исцељења, па ми уз помоћ Бога и његово доброчинство имамо наду да ће нам виногради бити добри и родни и да ће бити заштићени од разних штеточина и временских непогода. Када је о прагматичном разлогу реч, данашњи дан представља, што би ми виноградари рекли, половину зиме јер тада лоза прелази из фазе мировања практично у фазу цветања и резидбе и то је знак да виноградари улазе активно у виноград и надају се, уз велики рад, обилном роду“.

Најстарији виноградар који је својим присуством увеличао ово окупљање јесте Дмитар Крндија, који има 88 година. Говорећи о виноградарству, истакао је да оно захтева велики рад, али да је у питању частан и поштен посао, те да му је веома драго када види да има и све више младих људи који су себе пронашли у том послу:

„Вино је једно од најздравијих пића, а виноградарство једно од најчаснијих занимања и требају и млађе генерације да се баве тиме. Оно захтева доста посла, јер оно само уз напоран рад даје одговарајући род. Драго ми је што видим да има све више младих људи који су се определили за виноградарство и држава то дотира са субвенцијама, те они имају мотив и жељу да се баве тим послом“.

Извор: Општина Кула