ВИНСКИ ПАРК У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

У суботу 21. августа у Сремској Митровици одржан је четврти „Вински парк“ – Сремска Митровица 2021. Манифестација је трајала од 17 часова до поноћи, а свечано отварање је било у 20 часова. Прелепи Градски парк светлуцао је окићен лампицама, а фонтана у центру је украшена цвећем и балонима. Ово је била једна од лепших промоција винске културе којој смо присуствовали.

На фестивалу је представљено више стотина вина и преко седамдесет винарија Србије и региона. Посетиоци су могли да дегустирају вина куповином винске чаше на улазу. Било је и воћних вина и вињака. Ове године у Винском парку гостовале су Сједињене америчке државе, па смо у складу са тим уживали у музици и храни из Северне Америке, као и селекцији вина из долине Напа у Калифорнији.

А како уз добра вина одлично иду деликатеси могли смо пробати свакојаке пикантерије. Сиреве са зачинима, необичне воћне намазе за сиреве и меса, од смокава, крушке, кајсије или шумског воћа. Било је сухомеснатих производа, сланине од мангулице, кулена, чварака, козијег сира.

Матични сок од ароније, као и воћни десерти са аронијом и јабуком, малином, шљивом. Ратлук са разним укусима. Домаћи мед са укусом лимуна, јагоде, шумског воћа произведен без термичке обраде, конзерванса, адитива.

Све се могло пробати и купити, јер ово је вид приближавања произвођача њиховим крајњим потрошачима. Промовисани су мали, али врхунски прозвођачи хране, односно деликатесних производа који се на тржишту издвајају аутентичношћу и квалитетом.

Прва посета највећем граду Срема и једном од најстаријих градова Војводине и Србије протекла је у добром расположењу. Градско језгро са бројним трговима и богатом историјском и културном баштином је фасцинантно. Вински парк у самом центру одлично се уклопио уз пријатне звуке џез и поп музике, својом богатом понудом вина и свечаном атмосфером.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.