VIOLA ZA SVE ŽANROVE

U okviru Pećinačkog kulturnog leta, u holu Kulturnog centra u subotu je publika bila u prilici da uživa u zvucima viole tokom nastupa Jelene Dumić Đukić. Nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi „Dušan Vukasović Diogen“ u Kupinovu, Obrežu i Ašanji, odnedavno meštanka Prhova i pećinačke opštine, izvela je poznate kompozicije starogradske, filmske i narodne muzike, a kako nam je rekla, želela je da pokrije različite muzičke žanrove, upravo da bi publici približila ovaj žičani instrument na jedan poseban način i njoj svojstven način, a kroz muziku koju većina poznaje.

„Želeli smo da pokažemo da viola nije instrument samo za ozbiljnu muziku, već da može da proizvodi različite note, muzike koja je bliska većini ljudi. Meni je posebno drago da sam dobila priliku da učestvujem i nastupam u okviru Pećinačkog kulturnog leta, jer svaki nastup je za muzičara velika stvar, pogotovo kada nastupa solo. Ja sam odskora stanovnik vaše opštine i svakako mi je drago da ljudi cene moj rad i da me zovu na ovako lepe manifestacije“ – rekla je Dumić Đukić.

Uz interpretaciju stihova poznatih starogradskih i narodnih pesama Slobodana Stankovića i Merime Radivojević, publika je skoro sat vremena uživala u muzici poput pesama „Jutros mi je ruža procvetala“, „Svilen konac“, „Nizamski rastanak“, „Šešir moj“, „Fijaker stari“, „Da smo se ranije sreli“, „Kondorov let“, a tokom večeri ljubitelji viole uživali su u temama iz kultnih filmova i serija kao što su „Pirati sa kariba“, „Šindlerova lista“ i „Igra prestola“.

Jelena Dumić Đukić diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi Pante Veličkovića, a prethodno je završila Muzičku gimnaziju „Dr Vojislav Vučković“ u klasi Jovana Stojanovića na odseku viola i Osnovnu muzičku školu „Stanislav Binički“ u klasi Roberta Toškova. Dugogodišnji je član Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“, kulturno – umetničkih društava „Lola“ „Španac“ i Gudačkog kvarteta „Maestozo“, a saradnik je i Vojnog orkestra „Stanislav Binički“.

Izvor: Opština Pećinci