VIRTUELNI SVET ARHITEKTE

Izložba crteža “Virtuelni svet arhitekte” Slobodana Maldinija biće otvorena u utorak, 03. jula u 19 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 13. jula.

 

O autoru

Slobodan Maldini (1956) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1980. godine. Pohađao je specijalističke i postdiplomske studije u Srbiji i Italiji. Tokom 1977. godine specijalizuje arhitekturu italijanske renesanse u Vičenci (Italija), kod profesora DŽejmsa S. Akermana (Univerzitet Harvard) i profesora Volfganga Loca (Kembridž, Masačusets). Član je grupe MEČ od 1981. godine i ULUPUDS-a od 1984. Dobitnik je Nagrade udruženja za životno delo. Jedan je od najranijih protagonista postmodernog pokreta u arhitekturi s početka osamdesetih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji. Dobitnik je više nagrada za svoje arhitektonske projekte i učesnik na mnogobrojnim izložbama, među kojima su najznačajnije Parisko bijenale (1985) i Venecijansko bijenale (1985). NJegovo najznačajnije delo Spomenik u Klini na Kosovu, srušeno je 1991. godine po nalogu Slobodana Miloševića. Napisao je nekoliko knjiga, među kojima je najvažnija „Enciklopedija arhitekture“ u šest tomova sa više od 40.000 odrednica i 60.000 ilustracija. U periodu od 2000. do 2006. godine Maldini je predavao Teoriju arhitektonskog dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Novom Sadu. Stručne knjige nisu jedine koje je napisao, ima i drugih koje se mogu pročitati na internetu i nekomercijalne su, nastale iz dubljih, duhovnih poriva. (Iz „Vikipedije“)

 

Slobodan Maldini: Virtuelni svet arhitekte

Izložba „Virtuelni svet arhitekte“ u organizaciji Kulturnog centra Novogi Sada i Srpskog Art centra iz Novog Sada je višedecenijski projekat Slobodana Maldinija tokom kog je sakupljao crteže, skice i krokije koje su za njega izradili svetski poznati arhitekti i likovni umetnici. Prve skice dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je značajno proširio crtežima učesnika na Pariskom bijenalu 1985. godine na kom je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture s kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tom prilikom posvetili svoj kroki. Danas se u njoj nalaze crteži velikana postmoderne arhitekture u svetu kao što su: Aldo Rosi, Hans Holajn, ikone savremene umetnosti Kita Heringa i poznatih srpskih arhitekata, među kojima su Aleksandar Deroko i Bogdan Bogdanović. Nakon punih četrdeset godina od rađanja ideje o stvaranju „Zbirke virtuelnih dela“ velikana svetske umetnosti, Maldini je po prvi put predstavlja u Kulturnom centru Novog Sada.

Na otvaranju izložbe, Maldini će prisutnima pokloniti svoje originalne autorske skice.