ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ РАЗЛОЗИ ЗА ЗАДРЖАВАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на седници Скупштине Србије да су се, према мишљењу струке, створили сви услови да се ванредно стање, које је уведено 15. марта, укине.

Брнабић је на овој седници, на којој су посланици почели расправу о укидању ванредног стања,  истакла да је услов био да више од седам дана имамо мање од пет одсто заражених у односу на број тестираних на коронавирус.

Тај услов је испуњен, од 28. априла смо испод пет одсто, рекла је премијерка и позвала посланике да укину ванредно стање и да оно не остане ни дан дуже него што је то неопходно.

Она је објаснила да се неће укидати кризни штабови, јер ће бити настављено тестирање грађана како би се обезбедила пуна сигурност ради превенције за евентуални други талас епидемије.

Брнабић је најавила да ће на следећој седници Кризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће грађани улазити у Србију из иностранства, а како би били у карантину.

Изаћи ћемо у петак или понедељак са јасном препоруком. Размишљамо о томе да доказ буде или негативан тест на коронавирус који је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест, рекла је премијерка.

Скупштина Србије почела је данас седницу на којој ће разматрати Предлог одлуке о укидању ванредног стања, који је поднела Влада Србије, а којој присуствују премијерка Брнабић и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Посланици расправљају о Предлогу закона о важењу уредби које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања.

Биће укинуто 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања и учешће у кривичном поступку.

До ступања на снагу неопходних закона, наставиће да важи 15 уредби које се односе на помоћ привреди и пољопривреди, друмском саобраћају, рокове за подношење финансијских извештаја и рокове у управним поступцима.

У предлогу закона пише и да ће надлежне изборне комисије 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.