„ВИШЕ ОД ИГРЕ“ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ – РУМСКИ СПОРТСКИ ВРЕМЕПЛОВ

У Завичајном музеју Рума синоћ је отворена изложба посвећана спортском животу нашег града под називом „Више од игре“. Изложба ауторки Браниславе Коњевић и Александре Ћирић подсетила је на времена када су се људи у безбрижној игри бавили спортом на улици, у прашини, и када је само дружење било важније од индивидуалних спортских достигнућа.

Овом изложбом Завичајни музеј је започео манифестацију „Музеји за 10″ која обухвата Међународни дан музеја (18. мај), Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја.

Интересента прича о спорту у Руми би заправо могла да буде наставак прошлогодишње изложбе посвећане забавном животу нашег града, сматра директорица Завичајног музеја Рума, Бранислава Коњевић.

„О спортском животу говоримо на један другачији начин, у фокусу није спортски резултат, већ дружење, забава, а то је нешто што се у време модерних технологија све више заборавља. Хтели смо да дочарамо једну спортску епоху нашег града и верујем да публика и те како има шта да види. Они старији ће се присетити како је то некада било, док ће се млађа публика упознати са зачецима румског спорта“, рекла је директорица Коњевић, захваливши се свима који су помогли изложбу, од институција културе до појединаца који су дали експонате из приватних збирки.

Једна од њих је и Камелија Станковић из Сремске Митровице која је изложбу увеличала збирком фигурина заборављених дечијих игара.

„Свако ко дође у Музеј вратиће се у време када су деца босонога трчала по трави, блату, прашини и у томе уживала без интернета и мобилног телефона“, поручила је Камелија.

Публика у Руми има прилику да погледа доста интересантних спортских реквизита, плаката и улазница за утакмице, аутентичну стару спортску опрему, али и мини трибине, јер ако тада ниси био спортиста, онда си сигурно био навијач.

Коауторка изложбе и кустоскиња истиричарка Александра Ћирић сматра да изложба осветљава време пре него што је технологија освојила свет.

„Време када су се људи, поред бројних обавеза, ипак више дружили. Тада бављење спортом није имало за циљ искључиво резултате, већ развијање здравих међуљудских односа, толеранцију, емпатију, поштовање, жељу за дружењем. Зато је тада спорт био више од игре“, закључила је Александра Ћирић.

Други програм у оквиру манифестације „Музеји за 10″ је изложба „Сеоско и градско, женско и мушко – универзално“, прегаче и кецеље из збирки Етнографског музеја у Београду, а отварање је 15. маја, у 19 часова. Трећи програм је „Мала олимпијада старих игара“, учествују ђаци нижих разреда Основних школа. Четврти програм је „Уметнички перформанс“ аутора Јовице Панића.

Извор: Општина Рума