VIŠE OD MILION EVRA ZA REGISTRACIJU PROIZVODA ORGANSKE POLJOPRIVREDE

U Srbiji je danas počela realizacija dvogodišnjeg projekta „Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji“, koji će omogućiti da do 2020. godine najmanje tri srpska prehrambena proizvoda budu zaštićeni posebnom oznakom kvaliteta i porekla na rafovima Evropske unije. Reč je o početku realizacije tvining projekta ( projekat u kojem se partneri obavezuju da će raditi u cilju ostvarenja dogovorenih rezultata u sprovodenjau projekta) „Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji“, čiji je cilj jačanje kapaciteta administracije i institucija u zemljama korisnicama, a u cilju saradnje sa njihovim partnerima u zemljama članicama EU. Na današnjoj svečanosti povodom početka realizacije ovog projekta u Klubu poslanika u Beogradu, rečeno je da Srbija ima sedam procenata teritorije koja se nalazi u zaštićenim ekološkim zonama što omogućava našoj zemlji da bude lider u regionu u proizvodnji organske hrane. Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da se projekat sastoji iz dva dela, prvi je jačanje kapaciteta Srbije u oblasti organske proizvodnje, a drugi deo se odnosi na definisanje kvaliteta ovih proizvoda. Vrednost projekta koji finansira EU je 1,1 miliona evra i trajaće dve godine, a partneri na projektu su Italija, Francuska i Austrija, kaže Raketić. „Do kraja projekta ćemo imati najamanje tri proizvoda koji će imati pripremeljene specifikacije i koji će biti predmet registracije na nivou Evropske unije“, najavljuje Raketić i napominje da će Srbija po prvi put imati proizvode koji će biti zaštićeni na nivou EU. Upravo proizvodi sa zaštićenim poreklom, a koji će moći da se kupe na rafovima EU među 1.000 ovakvih iz celog sveta, prema oceni Raketića, obezbediće konkurentnost srpskih proizvođača na tržištu Evrope. Iako još uvek nije određeno koja će tri proizvoda će se naći u „elitnom klub“ zaštićenih proizvoda, Raketić smatra da bi se tu mogla naći ariljska malina, futoški kupus, sremska kobasica i drugi proizvodi iz naše zemlje koji nose posebne odlike kraja u kojem se proizode. Rukovodilac na projektu, Rikardo Rosi Pakini iz Italijanskog ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, kaže da je ovo peti projekat koji se realizuje sa srpskim ministarstvom poljoprivrede i da se na ovaj način pravi „mreža izvoznika“ u oblasti proizvodnje hrane između dve zemlje. „Ovim projektom se podržava Srbija u implementaciji EU regulativa u oblasti organske proizvodnje i kvaliteta hrane. Realizacijom ovog projekta, proizvodima iz Srbije će se dodati nova vrednost, a za poljoprivrednike to znači da će imati veće prihode“, kaže Pakini. Smatra da je početak ovog projekta prilika i za nove, mlade poljoprivrednike da započnu nov način proizvodnje hrane, posebno organske, kao što je to Italija započela pre 20 godina. „Samo od 2016. do prošle godine, imamo povećanje od 20 procenata onih koji se bave organskom proizvodnjom u Italiji. To je trend koji se brzo širi i raste“, napominje Pakini uz ocenu da je organska proizvodnja dobra prilika za razvoj srpske poljoprivrede i ekonomije. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević kaže da su ciljna grupa ovog projekata mali proizvođači koji teško opstaju među velikim proizvođačima hrane u Srbiji.

Izvor : Tanjug