ВИШЕСТРУКИ БЕНЕФИТИ ОД МУЗИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

У пећиначком Културном центру, од 1. септембра почела је са радом Основна музичка школа “Теодор Тоша Андрејевић” из Руме, која ће деци са територије пећиначке општине пружити прилику да се музички образују као редовни ђаци ове школе на одсеку клавир, одсеку хармоника, одсеку тамбура и гитара, као и солфеђо.

Како нам је рекао директор КЦ Јован Деврња интересовање деце са територије пећиначке општине је велико, што не чуди, јер је дугогодишња успешна сарадња са Музичком школом “Петар Кранчевић” из Сремске Митровице потврдила до сада бројне музичке таленте.

“Изузетно ми је драго да смо успоставили добру сарадњу и са румском Музичком школом “Теодор Тоша Андрејевић”, која је одлучила да у Пећинцима отвори издвојено одељење и да на тај начин омогући нашој деци да се музички образују без додатних трошкова путовања. С обзиром да је наша установа центар културних дешавања у нашој општини, и да се већ годинама трудимо да културу приближимо свим становницима пећиначке општине, уз велику подршку руководства Општине Пећинци обезбедили смо неопходне услове за рад школе које је прописало Министарство културе, а захваљујући ентузијазму Дарка Ђокића, директора румске музичке школе, успели смо да упишемо велики број деце. Иако епидемија корона вируса и даље траје, наша установа се труди да обезбеди квалитетне културне, забавне и традиционалне садржаје за поклонике културе, ове године онлајн, а сада смо у наш рад укључили и образовни део и на тај начин смо заокружили културну едукацију младих у нашој општини” – истакао је Деврња.

Издвојено одељење Основне музичке школе “Теодор Тоша Андрејевић” у Пећинцима од 1. септембра похађа 13 ученика припремног разреда солфеђа и 15 ученика првог разреда инструмента. По речима Дарка Ђокића директора музичке школе, током припремног разреда са најмлађима ће се радити на процени музичке способности и припреми за инструменталну наставу.

“Наша пракса је да децу која су у припремном разреду у другом полугодишту, према афинитету што се тиче инструмената, упућујемо и на наставу инструмента, како би у први разред кренула спремна са већ јасним сазнањем који инструмент желе да свирају. За сада у Пећинцима имамо формиране одсеке за клавир, хармонику и тамбуру, док за следећу школску годину имамо у плану и одсек гитаре. Веома смо флексибилни што се тиче распореда часова, и то радимо у договору са родитељима спрам обавеза ученика. Бенефити од музичког образовања су заиста вишеструки – деца са далеко више и боље развијају уз музику, уз свирање инструмената, уз певање, дружење, а значајно се развија и интелигенција детета” – рекао је Ђокић, и додао да румска музичка школа поред издвојеног одељења у Пећинцима, едукује и децу у издвојеним одељењима у Иригу и Старој Пазови.

Са децом у Пећинцима радиће наставник Дејан Ћирковић на одсеку тамбуре, наставница солфеђа Данијела Хорњак, Никола Јовановић на одсеку хармонике и наставница Бранислава Трифуновић на одсеку клавир.

“Музичко образовање у класи клавир траје 6 година, а након завршене школе ученици добијају сведочанство да су регуларно завршили једну државну институцију и то као редовни ђаци. Наша настава је организована тако да сваки наставник инструмента и солфеђа држи ученицима два часа недељно у једном правилном размаку, како би деца стекла континуитет вежбања. Пошто смо ми државна институција, постоји и допунска настава, као и ваннаставне активности које реализујемо у виду радионица, концерата и других активности. Због епидемије корона вируса важно је напоменути да поштујемо све мере заштите које су прописане, због безбедности како деце тако и наставног особља. Настава инструмента је индивидуална, што олакшава сам приступ ученику и његов брз прогрес, јер се ми прилагођавамо сваком ученику и упознајемо се са његовим способностима. Када је у питању групна настава солфеђа, ученици су правилно распоређени, и има их 6 у у учионици и сви имају маске. Наравно, захваљујући Општини Пећинци и нашој матичној школи обезбеђена су нам дезинфекциона средства која су нам неопходна за дезинфекцију инструмената, деце и простора, а на улазу је постављена и дезинфекциона баријера” – изјавила је Бранислава Трифуновић.

Румска Основна музичка школа основана је 1948. године и тада је била прва музичка школа у Срему која је окупила музичке стручњаке и почела да негује подмладак. Тек касније, 1988. године школа је понела име свог суграђанина Теодора Тоше Андрејевића музичара и оснивача прве музичке школе у Београду, а школа данас броји преко 300 ученика који се музички образују на одсецима – клавирски одсек, одсек хармонике, дувачки одсек, гудачки одсек, трзачки одсек и одсек соло певања.

Извор: Општина Пећинци