VISOKA VODA – KRUPNA RIBA

Nivo vodostaja na Dunavu kod Smedereva je u blagom porastu –  540 centimetara. Na vodi su samo iskusni ribolovci, koje ova situacija ne brine, već očekuju dobar ulov, navodi RTS.

Nivo vodostaja na Dunavu kod Smedereva je u blagom porastu –  540 centimetara. Na vodi su samo iskusni ribolovci, koje ova situacija ne brine, već očekuju najbolju priliku za lov. Odmaže im jak vetar, koji otežava bacanje mreža, dok granje koje struje donose, otežavaju vađenje. Međutim, ribe sada ima najviše.

„Uvek se radujemo kada voda dolazi, jer velika voda znači da će riba biti krupna. Do sada nismo imali neke naročite ulove“, kaže za RTS Vasilije Ranković, a njegov kolega Goran Đorđević dodaje: „Ta voda bi trebalo da pokrene ribu, mada pravila nema“.

Trenutno je na snazi zabrana lova na smuđa, šarana i soma, međutim, sve je više nelegalnog vađenja ribe iz Dunava. Lovostaj je na snazi, jer se riba sada mresti i tako se štiti riblji fond. Ribolovci ukazuju na problem nedostatka poribljavanja, dok su zabrane lova na snazi svake godine.

Izvor: RTS