ВЛАДИКА ЛУКИЈАН: АСИМИЛАЦИЈА СЕ ЗАУСТАВЉА НА КУЋНОМ ПРАГУ

У Божићној посланици епископа будимског Лукијана, објављеној на интернет страници Епархије будимске, поред осталог се каже да се асимилација зауставља на кућном прагу. „Сви сегменти овдашње српске заједнице – црква, цивилне организације, образовне институције, медији и сваки појединац, треба заједнички да доприносе изграђивању боље и лепше будућности за наш народ“, поручује владика Лукијан.

Епископ будимски Лукијан, у својој посланици, каже да се у данашњем времену пуном искушења, човек налази пред никада већом идентитеском кризом: „Ова криза је толико дубока да задире и потреса све сегменте човековог бића, без обзира којем народу или цивилизацији он припадао. Криза започиње од пољуљане вере у Бога, када пред вртлозима живота човек своју наду полаже на људе, који такође, због пољуљане сопствене вере, ближњега у кључним моментима остављају на цедилу. Криза се наставља разочарењем у људе, а људи су део друштва, система и институција. Свеопште разочарење најпре узрокује рат којег човек води на ратном попришту своје душе. Овај унутрашњи бунт, као и било коју другу емоцију човек најчешће испољава јавно и тако долазимо до несагледивих последица“.

Он истиче да се идентитетска криза се односи и на схватање човековог односа према Богу и односа према друштву уопште: „Ми, који потичемо из, по броју, малог народа и мале земље међу световима налазимо се пред посебним искушењем очувања националног идентитета и православне вере, нарочито тамо где смо национална мањина. У том смислу, велика одговорност је на Српској православној цркви али и сваки православни Србин је одговоран за неговање језика, вере и националног идентитета, почевши од своје куће. Није срамота бити Србин и није срамота бити православан. Асимилација се зауставља на кућном прагу. Као Црква и као народ имамо подршку наших власти у Мађарској да будемо оно што јесмо“, поручује владика Лукијан.

„Ми се и овог Божића, као и свагда, молимо Богомладенцу да међу људе донесе мир како би превазишли сва искушења и међусобне несугласице. Само уједињени можемо опстати пред свим искушењима модерног света. Сви сегменти овдашње српске заједнице – Црква, цивилне организације, образовне институције, медији и сваки појединац, треба заједнички да доприносе изграђивању боље и лепше будућности за наш народ. Мало нас је, али нас има. И биће нас док год будемо имуни на наметнуте игре светских моћника којима је циљ – завади па владај. Све вас, драга децо духовна позивамо на међусобну љубав, поштовање и праштање“, каже се, поред осталог у Божићној посланици.

Извор: снновине