ВЛАСТ ПОДНЕЛА ИНИЦИЈАТИВУ – ЗРЕЊАНИН ПОНОВО ПЕТРОВГРАД?

Град Зрењанин проследио је Министарству за локалну самоуправу иницијативу за промену назива у Петровград, преноси Н1.

Да ли ће промена имена трећег највећег града у покрајини бити централни догађај овогодишњег обележавања стогодишњице припајања Војводине Србији, и да ли ће се сами Зрењанинци уопште питати око промене имена свог града?

Иницијативе да се граду врати назив Петровград, како се звао десетак година прошлог века, трају већ деценијама, али ниједна власт до сад то питање није покренула. Све до актуелне, која је отишла и корак даље – затражила је мишљење надлежног министарства о званичној промени имена.

„Очекујемо одговор, очекујемо да видимо које су то процедуре, не журимо с тим – можда јесте ова 2018. година баш та година када се и навршава 100 година од ослобођења нашег града и сједињења са матицом Србијом та година када треба да вратимо то име нашем граду“, каже градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Иницијатор идеје за промену имена је локални предузетник, који каже – враћање назива Петровград значило би раскид са комунистичком традицијом и поштовање чињенице да су Срби у Зрењанину већински народ.

Извор: Н1