„ВОДАФОН” НОВИ ОПЕРАТОР НА ТРЖИШТУ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) издала је дозволу британској фирми „Водафон” за обављање делатности електронских комуникација у области јавних комуникационих мрежа и услуга, саопштено је данас из РАТЕЛ-а

Огранак „Водафоне Ентерприсе Екипмент Лимитед” у Београду користиће мрежу искључиво за транзитни пренос оптичких сигнала кроз Србију.

Издавањем дозволе, практично је регистрован огранак у Србији ове, једне од водећих светских телекомуникационих компанија као још један оператор оптичке мреже за транспорт.

За сада неће бити приступних тачака за повезивање с другим мрежама оператора електронских комуникација и неће бити омогућено пружање услуга крајњим корисницима у Србији.

Директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор рекао је поводом доласка страног оператора на домаће тржиште да је добро да има нових оператора, а да је један од главних задатака агенције обезбеђивање конкурентност на тржишту електронских комуникација.

„Грађанима омогућавамо избор, а регулатива и у електронским комуникацијама и поштанским услугама усклађена је са европским стандардима у овој области”, рекао је Тинтор, наводи се у саопштењу.

У РАТЕЛ-овој Евиденцији оператора јавних комуникационих мрежа и услуга регистровано је 34 оператора оптичких мрежа за транспорт у Србији.

Неки од тих оператора користе властиту оптичку мрежу за транспорт као мрежу за пружање услуга крајњим корисницима, док други изнајмљују своју оптичку мрежу или делове те мреже другим операторима за повезивање њихових локација или за пружање различитих услуга у области електронских комуникација, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг