ВОДЕЋИ КИНЕСКИ УНИВЕРЗИТЕТИ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ

У Ректорату Универзитета у Новом Саду данас је одржан семинар о унапређењу сарадње између Кине и Србије у области високог образовања. У оквиру скупа, организован је сајам на којем се представило 35 високо рангираних универзитета у НР Кини.

Поздрављајући присутне, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, истакао је да је из угла Покрајинске владе од огромног значаја сарадња Србије и Кине у области високог образовања, као „природног“ партнера научно-привредних потенцијала наших држава.

„Семинар и сајам високог образовања Кине и Србије добра је прилика за директну комуникацију са успешнима, шанса за размену академског особља и студената, а посебно развоја заједничких студијских програма и научно-истраживачке сарадње. Неке од корака већ смо учинили, можемо и више. Ако радимо посвећено и ка узвишеним циљевима, можемо чак и до факултетских српско-кинеских „дуалних диплома“,“ нагласио је Милошевић и додао да верује да признање које је указано Универзитету у Новом Саду, као седишту Секретаријата Конзорцијума институција високог образовања, неће бити само у повереном мандату од две године, него у трајној сарадњи наших привредних, наставно-научних, културних, спортских и других институција, руковођени нашим интересима, али и снажним пријатељством два народа.

У оквиру семинара о високом образовању одржане су презентације универзитета из Србије и Кине и вођени су разговори посвећени сарадњи и активностима изградње заједничких капацитета у области високог образовања између Србије и Кине, а нарочито о изазовима и могућностима студентске мобилности, међународном студентском сервису, квалитету и интернационализацији.

Наставак скупа обележен је сајмом високог образовања, у оквиру којег су се кинески универзитети представили на појединачним штандовима у холу Ректората. Сајам је представљао јединствену прилику за успостављање билатералне сарадње кроз директну комуникацију са кинеским универзитетима, првенствено у подручју размене академског особља и студената на свим нивоима, али и развоја заједничких студијских програма, као и научно-истраживачке сарадње. У непосредном разговору са представницима кинеских универзитета, академска и шира јавност имала је могућност да из прве руке добије информације о студијским програмима и условима студирања на кинеским универзитетима, као и стипендијама за мобилност академског особља и студената.