ВОГАЊЦИ НЕГУЈУ ТРАДИЦИЈУ И ОБИЧАЈЕ

Протеклог викенда у Вогњу је одржана традиционална сеоска манифестација – 27. Сремски свињокољ. И ове године манифестација коју организује МЗ Вогањ, а чији је покровитељ Општина Рума, окупила је велики број и такмичара и посетиоца.

Манифестација је значајна и као део туристичке понуде с обзиром да се све мање, због технолошког развоја, на старински начин прерађује месо, истиче Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

„То је раније била традиција сваког нашег домаћинства и добро је да се млади људи подсете како се то некада радило. Ми као општина подржавамо ову манифестацију, као и бостанијаду у Добринцима, Краљевачку жетву и све остале манифестације које негују старе обичаје и традицију. Ова манифестација има своју будућност и како време пролази и њен значај бити све већи, јер данас је тешко наћи производе који су припремљени на начин како су припремали наши очеви и дедови, природно и без адитива“, казао је Ковачевић.

Јован Матић, члан организационог одбора, напомиње да је намера да се младима покаже како се некад радило, да остане у сећању традиционалан начин свињокоља и обраде меса.

„Све се ради као некад. Данас примат преузимају велике фарме, свиња је све мање у самим домаћинствима. Зато и покушавамо да на овакав начин одржимо традицију. Овде све може да се купи по ценама до 20-30 посто нижим него у продавницама, стога и не чуди да број посетилаца расте из године у годину“, сматра Матић.

Поред званичног програма где се седам екипа надметало у више месарских категорија, у оквиру манифестације уприличен је и пратећи забавни и културно – уметнички програм, у којем су учешће узела деца.

Извор: Општина Рума