VOJKIĆ: DECU ŠKOLUJEMO ZA POSAO

VOJKIĆ: DECU ŠKOLUJEMO ZA POSAO

U Sportskoj hali u Donjem Tovarniku juče je organizovan drugi Sajam profesionalne orijentacije u saradnji Opštine Pećinci, Edukativnog centra „Discipulus“ i Udruženja „Socio-ekologično“.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovali su načelnica Opštinske uprave opštine Pećinci Dragana Krstić, predstavnik opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Maja Došenović i zamenik predsednika opštine Zoran Vojkić koji je tom prilikom naglasio da je značaj Sajma upravo u pravilnom izboru budućeg zanimanja.

„Svima nama je u interesu da deca pravilno izaberu buduće zanimanje. Mnoge kompanije iz naše opštine, a posebno kompanija Bosch, priključile su se razvoju dualnog sistema obrazovanja, koji naša Srednja tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ sprovodi već niz godina, jer je opredeljenje pećinake lokalne samouprave da decu školuje za posao, a ne za evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Nadamo se da će ovaj sajam našim osmacima pomoći da pravilno odaberu srednju školu i da se opredele za zanimanje koje vole i koje će im obezbediti zaposlenje po završenom školovanju“ – rekao nam je Vojkić.

Prema rečima Ružice Mrkalj predsednice Udruženja „Socio-ekologično“, Sajam profesionalne orijentacije je primer dobre prakse i saradnje javnog, privatnog i nevladinog sektora.

„Želim pre svega da se zahvalim opštini Pećinci koja već drugu godinu zaredom prepoznaje značaj organizovanja jednog ovakvog sajma i koja je finansijski podržala njegovo održavanje. Cilj nam je pre svega da približimo profesionalnu orijentaciju učenicima završnih razreda osnovnih škola i na taj način im pomognemo pri izboru budućeg zanimanja“ – rekla je Mrkalj.

Jučerašnji Sajam profesionalne orijentacija bila je prilika da osmaci otklone nedoumice oko upisa srednje škole, a kako nam je rekao učenik završnog razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca Miroslav Andrić on bi najradnije upisao tehničku školu.

„Ovaj sajam mi dosta znači, jer upoznajem malo škole i koje sve smerove imaju“ – rekao je Andrić.

Učenici završnih razreda sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine bili su u prilici da se upoznaju sa smerovima i programima deset srednjih škola, među kojima i pećinačke Srednje tehničke škole „Milenko Verkić Neša“, koju su nakon sajma i posetili.

Izvor: Opština Pećinci

Author Image
Anna Horvátová
%d bloggers like this: