ВОЈВОДИНА ЋЕ ПРОШИРИТИ А НЕ СМАЊИВАТИ ОБИМ ПОМОЋИ ЗА ТРЕЋЕ ДЕТЕ КРОЗ НОВЕ МЕРЕ ПРОНАТАЛИТНЕ ПОЛИТИКЕ

Покрајинска влада донеће две нове мере за подстицај популационе политике, програм помоћи незапосленим мајкама које роде треће и четврто дете и конкурс намењен унапређењу услова становања породицама са троје и четворо деце, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је, представљајући нове мере Покрајинске владе за повећање наталитета, на конференцији за новинаре рекао да је покрајинским буџетом за 2018. годину за мере популационе политике укупно обезбеђено 727 милиона динара, те демантовао поједине портале који су навели да је Покрајинска влада укинула исплату накнаде за треће дете.

„До сада је једино Покрајинска влада обезбеђивала месечну накнаду од 12.000 динара у трајању од две године, а убудуће ће тај износ, за породице са трећим дететом, за запослене жене, обезбеђивати Република Србија и то у трајању од 10 година“, рекао је председник Мировић.

Он је најавио да ће Покрајинcка влада, прва у Србији, увести меру помоћи незапосленим женама са трећим и четвртим дететом и то у износу од 12.000 динара месечно.

„У ту категорију спада око 2.000 жена у Војводини и због тога смо одлучили да реализујемо ову меру која ће почети да се примењује од 1. јануара 2019. године“, навео је председник Мировић и додао да је циљ Покрајинске владе да учини равноправним запослене и незапослене мајке које имају троје и четворо деце.

Друга нова пронаталитетна мера Покрајинске владе, како је прецизирао, односи се на могућност решења или унапређења услова становања породицама у којима се роди треће и четврто дете.

„За нешто више од месец дана, на основу критеријума које ће разрадити ресорни секретаријат, расписаћемо конкурс за бесповратна средства за стамбено проширење породица са троје деце и четворо деце и то је мера која до сада у Србији никада није постојала“, казао је председник Покрајинске владе .

Подсетивши да је Покрајинска влада у јуну ове године основала Буџетски фонд за пронаталитетну популациону политику, најавио је наставак суфинансирања биомедицински потпомогнуте оплодње за друго, треће и свако наредно дете.

„У Војводини ће бити проширен обим права, у оквиру закона, а уз то ћемо задржати обим финансирања“, прецизирао је председник Мировић, истакавши да на овај начин Покрајинска влада показује да је један од њених приоритета подстицај рађања и помоћ породицама са троје и четворо деце.