VOJVODINA DOBIJA PRVU DIGITALNU FARMU

Vojvodina će tokom marta dobiti prvu digitalnu farmu, u mestu Krivaja pored Bačke Topole. U pitanju je jedinstveni prostor osmišljen sa ciljem da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji, regionu i Evropi i da premosti jaz između nauke i poljoprivrednika. Otvaranje je zakazano za 20. mart

Digitalnu farmu osmislio je institut BioSense, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi.

Digitalna farma će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima (pametno navodnjavanje i đubrenje, mapiranje tla, daljinsko upravljanje, satelitski nadzor i slično), testiraju ih i uvide njihov potencijal.

Osim toga, digitalna farma će omogućiti naučnicima sa Instituta BioSense i regiona da eksperimentišu i testiraju prototipe inovativnih AgTech rešenja.

Biće predstavljene tehnologije poslednje generacije razvijene na Institutu BioSense, digitalna platforma AgriSens namenjena praćenju useva i podršci poljoprivrednicima, kao i inovativne poljoprivredne mašine koje se već koriste u radu poljoprivrednog proizvođača Krivaja d.o.o.

Digitalna farma, kao otvoreni prostor za saradnju, omogućiće srpskim, regionalnim i evropskim poljoprivrednicima, preduzećima, naučnicima, startapima i drugim krajnjim korisnicima da zajedno rade na kreiranju rešenja za velike izazove pred kojima se poljoprivreda nalazi.

Digitalna farma je deo projekta Antares koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Izvor: eKapija