ВОЈВОЂАНСКИМ ВИНАРИМА 60 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВИНА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, уручили су данас, на Институту за виноградарство и воћарство у Сремским Карловцима, војвођанским винарима прве уговоре за инвестиције у набавку опреме за производњу вина. Укупна вредност инвестиције је 60,6 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила половину бесповратних средстава.

Милићевић је нагласио да је реч о веома значајној мери подстицаја, која ће омогућити произвођачима вина да модернизују своју производњу.

“Прошле године је Покрајински секретаријат за пољопривреду почео са субвенционисањем нових засада у виноградарству, а ове године по први пут субвенционише набавку опреме“, казао је Милићевић и додао да је за виноградаре у Војводини веома значајна и набавка винског анализатора, који је Покрајинска влада финансирала са 17 милиона динара.

Он је нагласио да Покрајинска влада жели да широким спектром мера подржи пољопривредне произвођаче, о чему говори и 8,3 милијарде динара које су ове године у покрајинском буџету обезбеђене за пољопривреду.

Милићевић је најавио да ће се ући у ширу акцију брендирања производње вина и винских регија у Војводини, посебно Фрушкогорског виногорја, али и суботичке и вршачке регије и других.

„И на тај начин желимо да оснажимо произвођаче да дођу до брендова, који ће имати препознатљив квалитет, и да кроз додатно брендирање и удруживање остваре боље цене својих производа“, казао је Милићевић и додао да ће то допринети и богатијој туристичкој понуди.

Секретар Радојевић је нагласио да је данашња додела уговора показатељ чврстог опредељења Покрајинске владе да усклађује мере аграрне политике са потребама пољопривредних произвођача.

„У претходном периоду, нажалост, није препозната потреба улагања у виноградарство и винарство, па је нова Покрајинска влада ту област уврстила у један од приоритета“, казао је Радојевић и навео да су проше године уложена значаја средства за набавку стубова за подизање засада винове лозе, а ове године за набавку опреме. Вредност тих инвестиција је око милион евра, а потписано је 44 уговора.

Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета је нагласио значај сарадње Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Пољопривредног факултета на пројектима који доприносе интензивирању пољопривредне производње и побољшању услова за произвођаче вина.