„ВОЛФГАНГ АМАДЕУС“, БАЛЕТ РЕНАТА ЦАНЕЛЕ, СЛОБОДНО ИНТЕРПРЕТИРАН НА ОСНОВУ ИСТИНИТЕ ПРИЧЕ У СНП-у 8. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 20 часова.

Улазнице у продаји на Билетарници СНП-а, по цени од 700 динара (балкон) до 900 динара (партер). Важи попуст од 30% за студенте (уз индекс).

Балет „Волфганг Амадеус“ (Wolfgang Amadé) Рената Цанеле, појавио се 2019. године као нова и јединствена продукција.

– „Комад који наши балетски уметници износе од првог до последњег такта. Разумети Моцарта као особу, његову музику упити у себе и сходно томе интерпретирати, то је уметнички посао играча. Посао играча се не састоји само од играчког умећа као заната и савршених пируета, него и од тога како се изведе уметничка компонента, по којој се на крају и разликују балетски играчи. Продукција „Волфганг Амадеус“ је први пут изведена у Бечкој државној опери 1998. Тада је главну улогу играо Владимир Малакхов. Године 2005. Кристијан Лудвиг Атерзе је креирао сценографију за „Петрушку“ Рената Цанеле у Бечкој државној опери. Годину дана касније, Цанела је поставио нову верзију „Волфганг Амадеус“ у београдској опери и театру „Мадленијанум“. Дванаест специјалних тематских слика су рађене по наруџби и коришћене су у току извођења. Тринаест година касније, креативни тим се поново састаје, поводом оснивања Choreo Center Europe у Санк Пелтену, у Аустрији. У њему је као члан и македонска костимографкиња Олгица Ђоргијева.“ Ренато Цанела тим поводом је још рекао: „Са представом „Вофганг Амадеус“ постигнут је успех и утемељено је оснивање фондације „Choreo Center Europе“. Представа није смештена у оквир Беча, него је то један камерни комад, специјализован за ансамбл Европа балета.“

Балет „Волфганг Амадеус“ се изводи на музику Моцарта и Салијерија и реализован је са ансамблом Европа балета (Europa Ballett). Главну улогу игра солиста Флоријaн Кадор (Florient Cador). Балет „Волфганг Амадеус“ приказује на уметнички начин – плесом, музиком, сценографијом, костимима и сценским решењима – прекретнице у животу и креативности музичког генија из Салцбурга.

Уметнички директор: Михаел Фихтенбаум (Michael Fichtenbaum)

Аутор и кореограф: Ренато Цанела (Renato Zanela)

Музика: В. А. Моцарт и Антонио Салијери

Сценографија: Кристијан Лудвиг Атерсе (Kristian Ludvig Aterse)

Костим: Олгица Ђоргиева