VOLONTERI IZ SEDAM ZEMALJA NA BEDEMIMA KUPINIKA

Međunarodni arheološki volonterski kamp „Kupinik 2019“, koji se u Kupinovu održava šestu godinu zaredom, okupio je ove godine 11 volontera iz sedam zemalja, koji tokom dvonedeljnog trajanja kampa rade na zaštiti srednjovekovne tvrđave Kupinik od invazivnog rastinja koje narušava bedeme poslednje prestonice srpske srednjovekovne države.

Volontere su juče posetili predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović i njegov zamenik Zoran Vojkić. Trbović se tom prilikom zahvalio volonterima što su iz raznih zemalja došli da pomognu u zaštiti istorijskog spomenika od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

„Ovi mladi ljudi rade posao koji je veoma značajan, ne samo za našu lokalnu zajednicu, već i za čitavu Srbiju. Oni ujedno skreću pažnju domaće, ali i međunarodne javnosti na važnost zaštite Kupinika, jer se upoznaju sa našom istorijom i kulturom, a po povratku u svoje zemlje prenose priču o bogatstvu srpske kulturne baštine. Zbog toga pećinačka lokalna samouprava već šest godina finansijski podržava arheološki kamp i to će nastaviti da čini i u budućnosti” – rekao je predsednik Trbović.

Rame uz rame sa volonterima iz Japana, Meksika, Slovačke, Češke, Francuske, Nemačke i Srbije radi i arheolog Perica Odobašić, predsednik Udruženja “Zeleni pogled” koje je organizator i ovogodišnjeg kampa.

“Cilj nam je da arheološki kamp vremenom preraste u pravi istraživački kamp, jer Kupinik nije dovoljno istražen i siguran sam da može još mnogo da nam kaže o istoriji ovog kraja. Ove godine kamp traje do 16 septembra, a vreme smo tempirali tako da će volonteri biti ovde u vreme održavanja Dana zmajeva, manifestacije koja baštini srpsku vitešku tradiciju, a koja se ove godine održava 14. septembra, što će biti izuzetno lepa prilika za volontere, posebno iz stranih zemalja, da se upoznaju i sa ovim aspektom našeg nacionalnog nasleđa” – izjavio je Odobašić.

Suorganizatori 6. Međunarodnog arheološkog volonterskog kampa „Kupinik 2019“ su Mladi istraživači Srbije. Kamp se održava pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta, a logističku podršku organizaciji kampa pružaju Turistička organizacija opštine Pećinci, pećinačka Agencija za razvoj i JP Vojvodinašume.

Izvor: Opština Pećinci