ВОЗОМ ОД НС ДО СУБОТИЦЕ И ПРЕ КРАЈА ГОДИНЕ

Ненад Станисављевић из „Инфраструктуре железница Србије“ најавио је да би брза пруга од Београда до Суботице могла да буде пуштена у саобраћај већ у децембру, пренео је РТС.

До краја године ће бити завршена брза пруга од Новог Сада до Суботице – то је део пројекта брзе пруге од Београда до Будимпеште. Биће дугачка 108 километара, а укупна уговорена вредност радова је 1,16 милијарди долара.
Ту деоницу граде кинеске компаније, а од понедељка је контактна мрежа на новоизграђеној деоници брзе пруге Нови Сад – Врбас стављена под високи напон. То је урађено у циљу испитивања мреже, као и континуитета и јачине струје.
Ненад Станисављевић из Инфраструктуре Железнице Србије упозорава грађане да се не приближавају зони градилишта.
„Радови на изградњи брзе пруге су све интензивнији како би се достигао тај рок и била пуштена брза пруга од Новог Сада до Суботице до краја године. Тренутно је у току фаза испитивања контактне мреже на деоници од Новог Сада до Врбаса, на тој деоници је и пуштена струја високог напона од 25.000 волти ради свих испитивања, мерења, свега оно што је у овој фази неопходно. И зато и овим путем упозоравамо и апелујемо да се зони градилишта не прилази“, рекао је Станисављевић.
Првобитни рок за изградњу пруге Суботица – Нови Сад је био август следеће године па је уз инсистирање наших људи померен до краја ове године. „План према садашњој динамици извођења радова је да негде до краја лета сама изградња буде завршена, да већ у септембру почну испитивања и карактеристика пруге и изведених радова и да практично већ у децембру не да буде завршена пруга, како је било првобитно планирано, већ да возови почну да се саобраћају на брзој прузи од Новог Сада до Суботице“, рекао је Станисављевић. То значи да ће се већ до краја ове године од Новог Сада до Суботице путовати четрдесетак минута, а укупно од Београда до Суботице брзином од 200 километара на сат, то ће бити за неких сат и десет, петнаест минута.

Извор: Општина Врбас