ВРАТИТИ МИНИСТАРСТВО ЗА ДИЈАСПОРУ У САСТАВ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља најаву реконструкције Владе Србије, јер је то прилика да се исправи грешка која је учињена када је укинуто Министарство за дијаспору.

Према подацима Светске банке и Народне банке Србије, више од 800.000 грађана наше земље добија помоћ од сународника у дијаспори у виду новчаних дознака. На овај начин је, од 2000. до 2010. године, у Србију ушло више од 43 милијарде долара,  према званичној статистици.

– Министарство за дијаспору је неопходно Србији. Дијаспора унесе у нашу отаџбину сваке године око три милијарде евра путем новчаних дознака, односно око 9 одсто БДП-а Србије, што је двоструко више од укупних страних инвестиција које просечно годишње уђу у нашу земљу. Ова чињеница се не сме игнорисати. Наша дијаспора завређује да има посебно министарство које ће се бринути о њеним и интересима Србије – рекао је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

Покрет обнове Краљевине Србије тражи да се дијаспори омогући и право на  гласање електронским путем, као што је уређено у другим државама који имају бројне исељенике, попут Естоније.

Такође, неопходно је нашим сународницима омогућити додатне олакшице приликом улагања у нашу отаџбину. Србија годинама преговара са ММФ-ом о кредитима који су неопходни за економски опоравак државе, уместо да искористи огроман ресурс који, стицајем несрећних околности има, а то је бројна и богата дијаспора.

Извор : ПОКС