ВРБАС ДЕО ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ

На предлог Савета за безбедност саобраћаја, општина Врбас придружиће се ове године Европској недељи мобилности, која се обележава од 16. до 22. септембра. Ова европска иницијатива подстиче градове на увођење мера одрживог транспорта и позива људе да промене понашање у саобраћају – опредељујући се за алтернативне видове превоза уместо аутомобила. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и вожња бициклом док је слоган кампање „Пешачите са нама!“

„Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови превоза, апелује на смањење употребе возила која користе фосилна горива у циљу смањења емисије угљен-диоксида, и указује на потребе заштите животне средине. Током недеље биће организоване разне активности попут акције заједничке вожње бициклима и акције ‘Car free day’ – ‘Дан без аутомобила’. Заједничка вожња биће прилика да се укаже на проблеме са којим се сусрећу бициклисти у погледу безбедности саобраћаја и недостатка инфраструктуре која би промовисала чешћу и већу употребу алтернативних врста превоза. ‘Car free day’ донеће затварање централног дела града за саобраћај, али ће истовремено он бити испуњен децом која ће имати прилику да својим цртежима на коловозу, оставе поруке о томе шта мисле о пешачењу, бициклизму, заштити животне средине, обиму уобичајеног саобраћаја у граду и сличним темама. Такође, имаћемо и трибине на којима ће се говорити о стратешким документима Европске уније у овој области – једном који промовише одрживу урбану мобилност и другом који се бави енергетски одрживим развојем и климатским променама“, рекао је Александар Николић, члан Савета за безбедност саобраћаја и координатор прве Европске недеље мобилности у Врбасу.

Према утврђеном плану, предавања су заказана за уторак, 17. септембар, а „Car free day“ је у четвртак, 19. септембра. У истом дану ће се организовати и заједничка вожња бициклиста. Рута којом ће се заједно возити бројни Врбашани изгледа овако – улица Маршала Тита, V пролетерске бригаде, Саве Ковачевића, Бачка улица, део Ивана Милутиновића, Његошева, Светозара Марковића, поново део Бачке улице, Народног фронта и завршетак у центру града. Окупљање бициклиста је у 17.30 часова, а вожња креће у 18.00 часова. Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас обезбедио је за бициклисте који буду учествовали у вожњи 100 промотивних мајци.

Европска недеља мобилности се обележава у преко 2.000 градова и више од 50 држава широм света. Ове године има фокус на безбедно пешачење и вожњу бицикла, те корисност које овакав вид кретања може да има на здравље, животну средину и на буџет грађана. Активан начин транспорта не емитују штетне гасове, чува кардио-васкуларни систем и одржава тело здравијим.

Извор: Општина Врбас