ВРБАС ДОБИЈА РЕГИСТАР ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА

Агенција за заштиту животне средине саопштила је да ће, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, помоћи да 15 градова и општина у Србији успостави локалне дигиталне регистре извора загађивања.

Локалне регистре ће формирати Врбас, Ваљево, Осечина, Нови Сад, Крагујевац, Суботица, Нова Варош, Пријепоље, Кладово, Бор, Врање, Лесковац, Пирот, Ниш и Чачак, користећи већ постојећи информациони систем на коме је заснован Национални регистар извора загађивања.
Најавили су да ће подаци о локалним изворима загађивања биће доступни и широј јавности на једном месту, у оквиру Националног регистра извора загађивања Агенције, у дигиталном и машински читљивом формату. То ће омогућити приватном, цивилном и академском сектору, али и медијима и грађанима да се на једноставан начин информишу и креирају производе засноване на отвореним подацима, наводи се у саопштењу.
Помоћница директора Агенције за заштиту животне средине Тамара Перуновић Ђулић сматра да је адекватно прикупљање података основни предуслов за ефикасну заштиту животне средине. „Једино тако можемо знати колико су загађене реке, земљиште, ваздух, колико отпада производимо и како њиме треба да управљамо. Почињемо са ових 15 општина и градова, а жеља нам је да до краја 2022. године све локалне самоуправе у Србији формирају своје регистре“, рекла је Перуновић Ђулић.
Запослени у 15 локалних самоуправа биће обучени за креирање локалних регистара и евидентирање загађивача на својој територији. На основу тих података, надлежне локалне институције ће моћи да доносе планове и мере, како би се спречило и смањило загађење животне средине и очували природни ресурси. Успостављање дигиталних регистара локалних извора загађивања је део активности Агенције у оквиру пројекта „Отворени подаци за одрживи развој“. Пројекат спроводи Програм Уједињених нација за развој у партнерству са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.

Извор: Општина Врбас