ВРБАС И „РУСКА ХУМАНИТАРНА МИСИЈА“ ПОСТАЛИ ПАРТНЕРИ

Општина Врбас и Независна непрофитна организација за подршку хуманитарним програмима „Руска хуманитарна мисија“ потписале су данас Меморандум о сарадњи при реализацији добротворних програма у циљу подршке јачања и развоја мира, пријатељства, науке и солидарности међу народима. Меморандум су потписали Милан Глушац, председник општине Врбас, и Бранимир Нешић, извршни директор Регионалног представништва „Руске хуманитарне мисије“ на Балкану.

Према одредбама Меморандума, стране потписнице успоставиће сарадњу у пројектима у областима здравства, образовања и науке, у циљу повећања ефикасности и подршке добротворним програмима и у интересу подршке јачања и развоја мира, пријатељства и солидарности међу народима. Такође, сарадња подразумева пружање помоћи и подршке општини Врбас у оквиру делокруга „Руске хуманитарне мисије“, унапређење услова за пружање медицинске помоћи и реализацији пројеката у области образовања.

„Одмах након потписивања Меморандума крећемо у реализацију пројекта ‘Мобилна клиника’, већ од 01. новембра. У питању су услуге здравствених прегледа у специјалном теренском возилу које ће обићи сва места општине Врбас. У њему ће грађане прегледати српско-руски лекарски тимови, а акценат ће бити стављен на становнике без социјалне заштите и на слабо покретна старија лица. Надамо се да ће пројекат бити добро прихваћен и да ћемо успети да прегледамо све који буду заинтересовани“, рекао је Бранимир Нешић, извршни директор Регионалног представништва „Руске хуманитарне мисије“ на Балкану.

Милан Глушац, председник општине Врбас, изразио је задовољство због потписивања Меморандума, уверен да сарадња са „Руском хуманитарном мисијом“ доноси корист грађанима. „Потписивањем Меморандума о сарадњи улазимо у фазу конкретне реализације наших планова и пројеката. Већ први пројекат ‘Мобилне клинике’ обезбеђује грађанима да једноставно и лако изврше превентивне прегледе, у својим местима, чак и у својој кући. Такође, верујем да успостављање сарадње наших и руских лекара може унапредити рад медицинских служби. Овај пројекат резултат је сарадње са ‘Руском хуманитарном мисијом’ и Амбасадом Русије и жеља нам је да ти односи у будућности буду још садржајнији и јачи“, рекао је Глушац. 

У успостављању сарадње са „Руском хуманитарном мисијом“ и у договорима око спровођења пројекта „Мобилна клиника“, уз Глушца и Нешића, учествовали су и Предраг Ројевић, саветник председника општине Врбас, и др Јасмина Аси, директорка Дома здравља „Вељко Влаховић“.

Извор: Општина Врбас