ВРБАС ЖЕЛИ СНАЖНЕ ОДНОСЕ СА РУСКИМ ГРАДОВИМА

Шесточлана делегација Амбасаде Руске Федерације у Србији посетила је данас општину Врбас. Сусрет са руководством локалне самоуправе искоришћен је, како је речено након једночасовног састанка, „за додатно учвршћивање пријатељских односа и разматрање конкретних облика не само културне већ и свих других врста сарадње“.

Александра Конанихина, првог саветника и аташеа за културу, Алексеја Жукова, првог секретара, Анастасију Гајдаљонок, секретара-асистента, затим Дмитрија Борисова, заменика трговинског представника, Надежду Кушченкову, директорку Руског центра за науку и културу, и Јевгениј Дјомин, консултанта директора Руског центра за науку и културу, дочекали су Милан Глушац, председник општине Врбас, Марјана Мараш, председница СО Врбас, Миљана Штулић и Предраг Ројевић, заменица председника општине и помоћник председника општине, затим чланови Општинског већа, као и Родољуб Ускоковић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Род“.

„Посета Врбасу је наставак оснаживања наших односа који траје већ десетак година. Жеља нам је да односе подигнемо на виши ниво и за постоји више могућности. У разговору смо се дотакли и неких детаља како би направили некакву агенду наше сарадње. Кренули смо од области културе јер је то област у којој већ имамо темељ сарадње и ту ћемо, пре свега, користити могућности Руског дома у Београду, који има шта да понуди Врбасу. Генерално, желели би да организујемо Дане Руског дома у Врбасу, чији би садржај били филмске пројекције, округли столови, изложбе и слично. Ипак, генерални циљ је развој економских односа између руских градова и Врбаса, како би се унапредио живот људи. Имамо могућности за развој економске сарадње, у Русији расте интересовање за улагањем у Војводини и наша улога је да повежемо одговорне људе са обе стране. Сигуран сам да ћемо то урадити“, рекао је аташе за културу Александар Конанихин.

Надежда Кушченкова, директорка Руског центра за науку и културу, изразила је задовољство због могућности да први пут посети Врбас. „Спремни смо да спроведемо низ активности на представљању Руског дома у Врбасу, на промоцију руског језика и руске културе, али и да помогнемо на начин да се српски студенти образују у Русији, за шта већ постоје одређене квоте. Заинтересовани смо и да видимо ваше културне пројекте у Руском дому у Београду и увек сте добродошли“, рекла је овом приликом Кушченкова.

Милан Глушац, председник општине, захвалио се на подршци коју Врбас ужива од стране Амбасаде Руске Федерације, и изразио наду да ће сарадња у будућности бити још плодоноснија. „Наше је задовољство да дочекамо госте из Амбасаде Русије. Разговарали смо о конкретним корацима у изградњи наших односа. За нас је битно да међу гостима имамо и људе који представљају привреду и заинтересовани су за изградњу сарадње у овој области. Нама је у интересу да повежемо нашу и руску привреду и тако побољшамо квалитет живота. Добили смо неколико конкретних понуда и верујем да ћемо их ускоро реализовати“, рекао је Глушац. Он је подсетио на братске односе Врбас и руског града Костроме и изразио жељу да слични контакти буду успостављени и са другим градовима у Русији.

Представници Руског дома уручили су овом приликом Милану Глушцу и Родољубу Ускоковићу Повеље захвалности за сарадњу са Русијом.

Након састанка гости из Амбасаде Руске Федерације и Руског дома присуствовали су отварању изложбе слика из фундуса Српско-руске ликовне колоније „Видици“, у Галерији Културног центра Врбаса, а затим посетили Градски музеј и Центар за физичку културу „Драго Јововић“.

Извор: Општина Врбас