ВРЕДНА РОБА ЗАПЛЕЊЕНА ТОКОМ ВИКЕНДА

Цариници су током викенда на три гранична прелаза запленили разноврсну вредну робу – од копачки до реквизита за конзумирање томпуса и разних врста арома за наргиле.

Када је аутобусу македонских регистарских ознака који је путовао на линији Швајцарска – Македонија стигао на улазну страну граничног прелаза Батровци, и возач и путници су цариницима рекли да немају ништа да пријаве.

Ипак, прегледом приколице аутобуса, међу осталим пртљагом пронађена је картонска кутија облепљена самолепљивом траком са непријављеном спортском опремом бренда „адисас“.

Реч је о више од 50 пари копачки у оригиналном паковању, 10 мајица и нешто мање шортсева, дуксерица, доњих делова тренерки, качкета и друге робе.

Као власник кријумчарене спортске опреме јавио се 68-годишњи српски држављанин албанске националности из Косовске Каменице, рекавши да робу носи за сина.

Кријумчарене патике су откривене и на аеродрому „Никола Тесла“ и то у коферу српског држављанина који се из Кине, преко Париза, враћао кући.

Након што је своја два кофера и ранас узео са карусела, путник се упутио ка зеленом контролном прелазу и тим гестом ставио до знања да са собом не носи робу коју би требало да пријави.

Царински службеници су га ипак замолили да свој пртљаг стави на скенер уређај како би га детаљно прегледали.

Том приликом откривене су мушке патике бренда „најк“ и ципеле „прада“ и разна луксузна роба, међу којима је највише било опреме за уживање у томпусима.

Реч је о великом броју разних реквизита за пушење томпуса, а највише је било секача за томпусе – скоро 130, око 80 овлаживача, керамички носачи, бушачи, футроле и кутије, маказе за сечење томпуса, сталци за томпусе и за лулу, као и специјалне шибице.

Путнике је поред тога у коферима носио и 25 хемијских оловака „мон блан“ и футрола за њих, као и картонске кутије за оловке исте марке, па чак и дурбин за ноћно осматрање и пет влагомера.

И на улазу граничног прелаза Ватин спречен је покушај кријумчарења арома за наргиле које је возач крио испод кревета у кабини камиона.

Прекршај је откривен у шлеперу српских регистарских ознака који је из Русије ка Србији превозио чађ.

На питање царинског службеника да ли има нешто да пријави, 34-годишњи возач је рекао да, осим робе декларисане у документима, нема ништа.

Међутим, прегледом кабине, иза возачевог седишта, на месту где се налази кревет, цариници су у две црне кесе пронашли готово 30 килограма најразличитијих арома за наргиле.