ВРХУНСКА МУЗИЧКА ОПРЕМА ЗА МУЗИЧКУ И БАЛЕТСКУ ШКОЛУ У НОВОМ САДУ

За Музичку школу “Исидор Бајић“ и Балетску школу у Новом Саду набављено је 86 врхунских инструмената са диркама. У првој концертној дворани на Лиману 3, кључеве за два велика клавира вредна 280 000 евра, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу уручио је представник компаније “Каваи Србија“ Сеад Лорбек. Градоначелник их је потом предао проф. др Доријану Лељаку професору Академије уметности у Новом Саду и редовном професору Краљевског музичког колеџа у Лондону и његовом докторанту Александру Ђермановићу, који су одржали мини концерт на новим инструментима.  

– Сваки пут када обиђемо ову дивну зграду на Лиману 3, будућу адресу Музичке и Балетске школе и место прве градске Концертне дворане, видимо да је објекат још прилагођенији онима којима је намењен, ученицима, професорима и грађанима који ће уживати у њиховим уметничким вештинама. Посао је приведен крају, стигли су тако дуго очекивани инструменти у оквиру четврте фазе пројекта. У региону није скоро виђена куповина врхунских инструмената у овој количини. Град је издвојио 400 милиона динара за музичку опрему, а укупно за изградњу нове зграде три милијарде и 200 милиона динара. Најважније је да су виртуози показали своје умеће на тој опреми и најавили због чега смо све ово радили, због наше деце, односно ученика. Да их привучемо из свих градова Србије и региона, да не морају да одлазе у друге европске градове на школовање. Желимо да призивамо и да чувамо највеће таленте у области музике и балета, а наш крајњи циљ је да, ако дозволи епидемиолошка ситуација, од 1. септембра дођу ђаци у ову зграду. Да пре него што будемо Европска престоница културе 2022. године, овде буде дивних догађаја и да професори и ученици имају најбоље услове за рад – рекао је градоначелник Милош Вучевић и честитао директоркама обе школе као и Градској управи за образовање на успешној реализацији пројекта.

Према речима директорке Музичке школе “Исидор Бајић“ Радмиле Ракин–Мартиновић, купљено је 86 инструмената са диркама за сва три сегмента школе. Два велика концертна клавира тестирала је и потписала Марта Аргерич, тренутно најцењенији женски пијаниста на свету.

– Уз понуде за сарадњу, из целог света су нас питали како смо успели да реализујемо овај пројекат у временима кризе и пандемије. Ми одговарамо да је пет ствари довело до тога, 112 генерација талентованих ученика, 112 година посвећеног и високостручног рада наших наставника, 14 година мог живота, две способне жене и један градоначелник са визијом Новог Сада 22. века – изјавила је Радмила Ракин – Мартиновић.

Клавир за наставу, у новој згради, презентовала је најмлађа ученица Музичке школе “Исидор Бајић“ седмогодишња Николина Поповић.