ВРУЋА ГИБАНИЦА ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ

Централна манифестација у оквиру тринаесте Гибаницијаде у Ашањи одржана је јуче у поподневним сатима, када су посетиоци могли да уживају како у богатом културно-уметничком програму, тако и у једном од најпопуларнијих српских кулинарских специјалитета – гибаници.

На штандовима удружења жена и произвођача тестенина биле су изложене и гостима доступне најбоље сремске и српске гибанице. Док је стручни жири разгледао штандове и дегустирао гибанице и остале традиционалне слатке и слане сремачке специјалитете, посетиоци су уживали у богатом културно-уметничком програму, хладном пићу и топлим гибаницама. А посетилаца је, упркос тропској врућини, било више него икад, и стигли су из свих места наше општине, али и из читавог Срема и из Београда.

И ове године организатор је Туристичка организација општине Пећинци у сарадњи са Месном заједницом Ашања и Удружењем жена “Лепота Ашање”, а уз подршку Културног центра Пећинци, док је покровитељ манифестације већ традиционално пећиначка локална самоуправа.

У име покровитеља, учеснике и госте поздравио је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, пожелео им да сви заједно уживају у Гибаницијади и обећао да ће Општина и убудуће подржавати манифестације које негују културно и кулинарско наслеђе нашег краја.

“Захваљујем се свим учесницима, организаторима и Ашањцима који су допринели да Гибаницијада буде беспрекорна, а на локалној самоуправи је да овакве манифестације подржава, јер оне то заслужују” – рекао је Војкић.

Директорка општинске Туристичке организације Љубица Бошковић слаже се да је овогодишња Гибаницијада по много чему изузетна.

“Ово је тринаеста по реду гибаницијада у Ашањи, а била би петнаеста да нас корона две године није спречила да је организујемо. Ову чињеницу истичем зато што ове године имамо тринаесту регату, а гибаницијада би била петнаеста – хоћу да кажем да је гибаницијада манифестација са најдужом традицијом у општини Пећинци. Без обзира на врућину, као организатор изузетно сам задовољна одзивом жена јер ове године имамо двадесетак удружења жена, а такође су се и фолклорна друштва здушно одазвала позиву да обезбеде богат културно-забавни програм. Штандови красе центар Ашање, јуче и данас мирише гибаница у овом месту, а данас мирише и паприкаш, и све то уз богат програм на позорници” – изјавила је Бошковић.

Председница Удружења жена “Лепота Ашање” Зорка Ћурчија и председник Савета МЗ Дејан Ђураћис су после вишедневног рада на припреми Гибаницијаде коначно могли да одахну јер и првог и другог дана манифестације све је било боље него што су очекивали, а очекивали су да ће посета бити слабија због високих температура. За њих је било и лепо изненађење што су их посетили и бициклисти из београдског бициклистичког клуба ТЦТ, који су уз Ашањце од прве Гибаницијаде и никада до сада нису изостали – увек бициклима дођу до Ашање и онда полако обиђу и Купиново и Обедску бару.

“Од почетка посећујемо Гибаницијаду и увек током те манифестације буде лепо време. Нормално је да у јулу буду високе температуре и не видим зашто би се од тога правио проблем. Ми смо кренули јутрос, отишли у Купиново, вратили се у Ашању и сада се лепо дружимо са нашим пријатељима из овог места. После толико година посета Гибаницијади, ми овде долазимо код пријатеља који нам се радују, као и ми њима. Као што они не могу да замисле Гибаницијаду без нас, тако ни ми не можемо да замислимо да Гибаницијада прође без нас и ове лепе бициклистичке туре од Београда до Купинова” – казао је председник ТЦТ клуба Томислав Чаглић.

И тако, док су неки на Гибаницијади од њеног почетка, било као излагачи или посетиоци, некима је пак овогодишња манифестација била прилика да први пут јавно промовишу свој рад и да се охрабре за неке будуће, лепе подухвате. Млада Светосавска омладинска заједница “Вера, Нада, Љубав” из Ашање недавно је основана, али већ има подужи списак активности којима може да се поноси. На овогодишњој гибаницијади имала је свој веома оригиналан и запажен штанд на коме су Андреа Миливојевић, Ирина Милановић, Павле Радојчић, Немања Радовановић, Стефан Деврња, Петар Сомборски, Матеја Радојчић, Андреј Шмит и Лука Алексић госте послуживали специјалитетима које су њихове маме направиле и успут радо и самоуверено одговарали на питања радозналих посетилаца.

Током трајања манифестације, 15. и 16. јула, на летњој позорници наступали су ДННТ „Купиник“ из Купинова, ФД „Извор Доњи Товарник“, КУД „Карловчић“, ДННТ „Искон“, Шимановци, Фолклорна секција и певачка група „Свитац“ из Деча, КУД “Милоје Бељинац” из Скеле, глумац Милан Дудић, књижевник Стеван Видовић Брица и вокална солисткиња Анастасија Максић из Ашање. Они су својим наступима учинили да овогодишња гибаницијада у Ашањи буде изузетан културни догађај. А пошто је манифестација била и такмичарског карактера, да све протекне у фер атмосфери и уз непристрасне оцене квалитета, потрудио се жири у чијем саставу су били Ненад Павловић, Бранислава Марковиновић, Бошко Цуцин и Мирко Станковић.

По њиховој оцени, најбољу гибаницу умесиле су жене из УЖ “Сремица” из Пећинаца. Огарчанке су имале најбољи колач на кукурузовини, СОЗ из Ашање имала је најоригиналнији штанд, УЖ “Сунчев цвет” из Доњег Товарника имао је најбогатију корпу, УЖ из Ковина добило је награду за најлепше штрикане играчке, а УЖ из Руме – за најбољу штрудлу. Удружење грађана “Рузмарин” из Голубинаца награђено је за најлепши штанд, УЖ “Јефимија” из Сурдука за најлепши ручни рад, УЖ из Стејановаца за најлепше ванилице, “Тифани” из Добринаца за најлепши ћилим, “Перла” из Бољеваца за најлепшу везену слику, УЖ из Кленка за најбоље етно јело, “Мајка Ангелина” из Купинова за етно штанд, “Веселице” из Деча за најхрскавију гибаницу, “Колевка Срема” из Пећинаца за најбољи рад од пустоване вуне и “Шимановчанке” за најразнорснију понуду на штанду.

Организатори и заменик председника општине Зоран Војкић уручили су захвалнице и пехаре учесницима и спонзорима Гибаницијаде, а сремски паприкаш за све учеснике и госте припремило је Ловачко друштво Ашања.

Извор: Општина Пећинци