VTŠ SUBOTICA PARTNER NA JOŠ JEDNOM MEĐUNARODNOM ERASMUS+ PROJEKTU

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Subotice je partner na ISSES (Information Security Services Education in Serbia – ISSES) ERASMUS+ međunarodnom projektu https://isses.etf.bg.ac.rs/ , navodi subotica.info.

Cilj ISSES projekta je unapređenje visokoškolskih kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti u Republici Srbiji. U okviru projekta razvijaju se novi kursevi, koji će podići konkurentnost studenata koji diplomiraju na visokim ustanovama u Srbiji. U poređenju sa trenutnom situacijom u kojoj ne postoje laboratorije koje bi podržavale obrazovanje u ovoj oblasti, projektni tim je razvio laboratorije koje će studentima omogućiti sticanje praktičnog znanja i iskustva iz oblasti informacione sigurnosti, koje će se moći implementirati u industriji.

Pored Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, partneri na ovom projektu su: Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Beogradu kao i nekoliko renomiranih kompanija. Iz inostranstva učešće na projektu su uzeli i Fakultet organizacije i informatike pri Univerzitetu u Zagrebu, Univerzitet tehnologije i ekonomije iz Budimpešte, Politehnički univerzitet u Milanu kao i nekoliko pridruženih partnera.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je da se saradnja profesora i istraživača sa četiri srpske visokoškolske ustanove podigne na viši nivo, radom na zajedničkim nastavnim materijalima iz oblasti informacione bezbednosti.

U okviru projekta proletos je održan i hakaton iz informatičke bezbednosti na kome su učestvovali studenti informacionih tehnologija iz cele Srbije. Uvođenje ovakvog programa je od izuzetnog značaja za jačanje   kompetentnosti   Republike  Srbije   na   polju   sajber bezbednosti,   kao   i   smanjivanja   postojećeg   manjka kvalifikovane   radne   snage   u   ovoj   oblasti. Druga faza takmičenja je planirana za jesen ove godine.

VTŠ Subotica je ovim projektom nabavila opremu koja će se koristiti u nastavnom procesu na master strukovnim studijama iz informacionih tehnologija koje su trenutno u fazi akreditacije. Naglasak na master studijama bi bio velikim delom i na informacionoj bezbednosti.

Izvor: subotica.info