ВУЧУРЕВИЋ: УСПЕХ ЛЕЖИ У ПРЕДАНОМ И КОНТИНУИРАНОМ РАДУ

Привредна комора Војводине (ПКВ) од почетка године организовала је преко 80 догађаја, међу којима су пословни форуми међународних карактера, округли столови на актуелне привредне теме, стручни скупови, али и стручне посете наших привредника у иностранству, где су привредници, према речима Бошка Вучуревића, председника ове значајне институције у АП Војводини, имали прилику да се упознају са примерима добре праксе – са технологијом прављења сира у више мађарских места, али и са развојем виноградарства и винарства у винској регији Егер, једној од 22 у Мађарској. О резултатима у првој половини текуће године, али и о предстојећој јесени, која је увек у знаку богате пословне сарадње у ПКВ, разговарали смо са председником Вучуревићем.

  • Почетком ове године, ПКВ је обележила 100 година постојања и рада. Након тога, уследио је низ пословних дешавања како у ПКВ, тако и у иностранству, у организацији ПКВ и њених пословних партнера. Шта бисте, као председник ове институције, издвојили као кључне догађаје у првој половини 2019. године?

Од почетка године, ПКВ је на својим догађајима окупила око 3.000 привредника. Заинтересованост наших привредника да учествују у активностима које организујемо, показује нам да смо на правом путу. ПКВ постоји за привреднике и радимо искључиво у интересу наших чланица. У оквиру Удружења ПКВ (пољопривреда, индустрија, услуге), послују групације које чине привредници из конкретних делатности, а на чијим седницама се разговара о проблемима у пословању, начину изналажења решења, али и даљег усавршавања привредника – показујући им примере добре праске у земљама у окружењу, довођењем стручњака из конкретних области, тумачење одређених законских одредби. У ПКВ постоји сада 12 групација: Групација произвођача грожђа и вина;  Групација за сточарство и ратарство; Групација за органску пољопривреду; Групација за пчеларство; Групација за металну и електро индустрију; Групација за енергетику и енергетско рударство; Групација за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала и стамбену индустрију; Групација за транспорт опасне робе; Групација за трговину; Групација за комунално стамбену привреду; Групација за рачуноводствене послове; Групација за туризам и угоститељство. Изузетно сам задовољан радом Удружења, те бих на предлоге које од њих долазе, ставио акценат у овој години. Исто тако, у месецима иза нас су и веома успешни пословни форуми, као што су Форуми са Француском, Републиком Српском, а наши привредници су се сусрели и са привредницима из Руске Федерације, Чешке, Туниса, док смо и у Ријеци, Бечу, Будимпешти, Цељу, Истанбулу организовали пословне разговоре привредника. Од почетка године, заједно са привредницима, представљали смо се на значајним сајмовима туризма у Аустрији и Мађарској. Иза нас је и веома успешан наступ на Пољопривредном сајму на Новосадском сајму, где смо угостили смо привредне и дипломатске делегације из Словеније, БиХ, Египта, Русије, Марока, Туниса, Палестине, Уједињених Арапских Емирата, Конга, Индије. Један од најважнијих сегмената нашег пословања јесте међурегионална сарадња. Хтео бих да истакнем да у нам у раду велику подршку пружају Привредна комора Србије, са којом негујемо јединствени коморски систем у Републици Србији, Покрајинска влада и наравно, медији.

  • Привредна комора Војводине у континуитету прати актуелна привредна кретања у Покрајини, а један од важних сегмената је и пољопривреда, што показује и сарадња ПКВ са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Реализован извоз АП Војводине за првих пет месеци (2,4 милијарде евра) већи је за 11,7 одсто од оствареног извоза прошле године у истом периоду (2,2 милијарде евра). Житарице и производи на бази житарица су доминантна група у извозу војвођанског аграра, и за првих пет месеци ове године остварен је њихов извоз у вредности од 206,3 милиона евра, што представља 35 одсто укупног робног извоза војвођанског аграра. А дугогодишњу сарадњу коју негујемо са ЗСВ, озваничили смо потписивањем Споразума о сарадњи у јулу ове године, уз подршку ресорног Секретаријата, у циљу заједничког рада на умрежавању задруга. Умрежавање доводи до унапређења пословања, размене идеја, успостављање контаката. Важно је да сви релевантни чиниоци буду укључени у даљи развој конкретног сегмента привреде, у овом случају пољопривреде.

  • Истакли сте да од јесени ПКВ очекује неколико значајних и великих форума на европском нивоу, уз присуство амбасадора са којима ПКВ традиционално има сарадњу.

У току су припреме за јесење активности у ПКВ. Очекује нас велики број догађаја у нашој организацији. Исто тако, сарађујемо са озбиљним пословним партнерима, те сматрам да ћемо, у сарадњи са њима, успети да испунимо све што смо зацртали. Мишљења сам да преданим, али пре свега, континуираним радом, уз ослушкивање потреба привреде, можемо да остваримо много тога и унапредимо пословање. Умрежавање привредника, рад на стварању пословне платформе погодне за такозвани „business networking“ где долази до размене контаката, пословних идеја, искуства, ми поспешујемо даљи развој. У сталној смо комуникацији са нашим партнерима у земљама у окружењу, са регионалним привредним коморама. Са почетком јесени, ту је и II Регионални пословни форум. АП Војводина и Скупштина европских регија у сарадњи са Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине, Новосадским сајмом, и Европском мрежом предузетништва, по други пут организују Регионални пословни форум који ће трајати од 1. до 4. октобра 2019. године. Учесници Форума су еминентне компаније из регије, као и регионалне привредне коморе, регионалне развојне агенције и друге институције које пружају подршку за развој малих и средњих предузећа и побољшање економске климе за пословање и нове инвестиције. Тада ће бити представљени пољопривреда и прехрамбена индустрија, метало-прерађивачка индустрија, пратеће компоненте у аутомобилској индустрији, информационе технологије и туризам.