ВУК РАДОЈЕВИЋ ПРИМИО ПРЕДСЕДНИКЕ ЗАДРУЖНИХ САВЕЗА ЗЕМАЉА У РЕГИОНУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, примио је данас у Покрајинској влади председнике задружних савеза из Војводине, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Републике Српске.

Саговорници су истакли да је сусрет у Покрајинској влади, уочи 85. Међународног сајма пољопривреде, изузетна прилика за разговор о унапређењу регионалне сарадње у задружном сектору, и размену искустава о начину функционисања задружних савеза и задруга у региону, као и примени стандарда ЕУ у овој области.

Ресорни секретар Радојевић је указао да је ово добра прилика да чујемо и искуства оних земаља у задружном сектору, које се налазе у Европској унији, те могућност да заједнички дођемо до закључака о предностима, али и слабостима сарадње коју смо остварили у претходном периоду.

Радојевић је посебно нагласио да оно чиме се треба руководити у овој области, јесте и искуство других, које треба да прилагодимо нама јер је задругарство, како је рекао, једини начин организовања малих и средњих произвођача за њихов опстанак на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа.

„Верујем да је задатак свих нас, с једне стране државе, а са друге стране самих пољопривредника, задружних савеза Војводине и Србије, да заједнички промовишемо идеју задругарства, да интензивно радимо на томе. Исто онако, како смо то и учинили прошле године, и препознали их као равноправне кориснике бесповратних финансијских средстава, јер смо желели да буду равноправни актери са свим осталим пољопривредним произвођачима“, подсетио је Радојевић истакавши да ће се са овом подршком наставити, јер држава верује у овај модел удруживања.

Петер Вриск, председник Задружног савеза Словеније је у име својих колега, изнео заједнички став о томе да је сарадња са Задружним савезом Војводине и Србије, која има дуг стаж, значајан допринос укупној међузадружној сарадњи у региону.

Он је истакао да је данашњи састанак првенствено значајан с аспекта размене искуства на плану ревитализације задругарства, где је Србија постигла значајне успехе.

„Одраз добре регионалне сарадње задружних савеза огледа се и у чињеници да је Србија успела донети афирмативни закон о задругама. Словенија је чланица Европске уније и спремни смо да искуства које имамо на том плану поделимо са вама“, истакао је Вриск.

Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине истакао је да су сусрети попут овог добра прилика да сагледамо место које наша покрајина има у сектору задругарства у односу на окружење.