ВУК РАДОЈЕВИЋ: ЗАДРУГАРСТВО ЋЕМО ВРАТИТИ НА МЕСТО КОЈЕ МУ ПРИПАДА

„Крајње је време било да задругарство вратимо на место које му припада“, поручио је Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство уочи данашње редовне годишње седницe Скупштине Задружног савеза Војводине, одржане у Привредној комори Војводине.

Он је нагласио да је у последње две године, од када је формирана Покрајинска влада, један од приоритетних задатака интензивна сарадња са задружним сектором у Војводини, јер су земљорадничке задруге значајан фактор развоја наше покрајине.

„Чињеница је да је 2017. година обележена као година почетка релативизације задружног покрета у Војводини, али истовремено и у Републици Србији. Заједнички координирано спроводе се активности подршке задружном сектору и на републичком, и на покрајинском нивоу. Када говоримо о Покрајинском секретаријату за пољопривреду, у 2017. години готово кроз све конкурсне линије смо препознали земљорадничке задруге као потенцијалне кориснике бесповратних финансијских средстава, то јест субвенција. Драго ми је што су задруге искористиле ту могућност“, рекао је Радојевић.

Он је додао да ће се са овом подршком наставити и у 2018. години, у циљу да се заједничким активностима јасно легитимише модел задругарства, с обзиром на традицију у АП Војводини дугу преко 170 година.

Радојевић је истакао да је уверен да ће кроз заједничку активност ресорног секретаријата са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за образовање, у свим пољопривредним средњим школама на територији АП Војводине, као редован предмет, у наставу бити уведено земљорадничко задругарство. Ово би ,како је навео, био значајан импулс будућим младим пољопривредницима, који би по завршетку свог образовања, поред стицања знања о производњи, знали како да се удружују, сарађују и лакше заједнички позиционирају на тржишту.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, истакао је да је задругарство у експанзији и да је 2017. година протекла у знаку земљорадничких задруга.

„Имали смо максималну подршку, како републичких, тако и покрајинских државних органа. Задруга значи опстанак на селу, значи развој села. Држава је то коначно препознала, оснивају се нове задруге, а ми потенцирамо да се оснивају задруге у насељеним местима где уопште не постоје задруге. Односно, правимо својеврсну мрежу задруга на територији АП Војводине“, рекао је Јованов.

Поред чланова Скупштине, данашњем заседању Задружног савеза Војводине присуствовали су и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, као и представници Департмана за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду .