XIX „МУЗИКА НАШИХ ПРЕДАКА“

Србобран и Основна школа „Јован Јовановић Змај“ били су у недељу домаћини једне од најзначајнијих културних манифестација мађарске националне заједнице – концертне свечаности „Музика наших предака“. Деветнаестогодишње трајање и развој обезбедило је овој манифестацији одредницу традиционалне и дало нови квалитет и обогатило културну понуду Србобрана.

„Све је почело 2002. године, када су млади србобрански музичари заједно са многим пријатељима, у хладном зимском времену, након Нове године, пожелели да корисно проведу своје време, покажу публици своје музичко умеће, а након концерта да засвирају за своју душу, до зоре. Првих десет година манифестација се одржавала у холу Основне школе ‘Јован Јовановић Змај’, а од 2012. године је ‘прерасла’ оквире школе и ‘прешла’ у халу Центра за спорт и туризам. Манифестација је кроз свој програм, публици – љубитељима изворне мађарске народне музике, приказала широку лепезу извођача, а у задње време и шароликост мађарског народног фолклора. Организатори су у јануару ове године због пандемије одложили манифестацију, тако да је 19. по реду концерт одржан 12. септембра, у дворишту школе. Концерт је био осмишљен са идејом да представи инструменталну и вокалну изворну, народну музику, део богате мађарске народне музичке баштине из свих делова земаља у којој живи мађарска заједница. Ове године су у програму наступали Чонка Ференц са својим оркестром, Csörömpölő оркестар из јужног Баната, и фоклорна група „Камара“, чији је кореограф Чаба Паћерек из Малог Иђоша“, саопштили су организатори.

Концерт у дворишту школе отворио је је Радивој Дебељачки, председник општине.

„За наш град и нашу локалну заједницу манифестација ‘Музика наших предака’ има велики значај. Добро је да имамо организације и програме који негују културни идентитет, заједнички за све које живе на овим просторима. Исказивање културног идентитета једног народа је вредност коју морамо чувати, да би могли гледати у будућност морамо разумети прошлост, чувати културно наслеђе, али превасходно нам је обавеза да остварујемо визије које смо зацртали, претварати их у дела. Зато позивам све да дају свој допринос да наши Србобран, Турија и Надаљ буду добра места за живот, да живимо сложно и заједно“, поручио је свим окупљенима Дебељачки.

Програм „Музике наших предака“ није завршен синоћњим концертом; за уторак, 14. септембар, заказана је свечана миса поводом славе римокатоличке цркве, у 10.00 часова, док је истог дана за 19.00 часова, заказан културно-уметнички програм у дворишту ОШ „Јован Јовановић Змај“. Организатор је Дом културе Србобран. Покровитељи XIX „Музике наших предака су: општина Србобран, Покрајински секретаријат за образовање и Мађарски национални савет.

Извор: Општина Србобран