ZA IPARD FONDOVE KONKURISALO TEK 725 POLJOPRIVREDNIKA

Srpskom agraru na raspolaganju IPARD Fondovi Evropske unije, ali je konkurisalo tek 725 poljoprivrednika. Ove godine planiran budžet od 90 miliona evra. Do sada odobreno 180 zahteva, a 10 isplaćeno. 

Tek 725 srpskih poljoprivrednika konkurisalo je za sredstva iz IPARD fondova Evropske unije tokom prve godine, koliko su dugo na raspolaganju. Najmanje prijava bilo je u početku, ali svaki naredni poziv ohrabrio je naše ratare i stočare da finansije za svoje projekte nađu na ovaj način. Zasad je odobreno 180 zahteva, a naši poljoprivrednici su sredstva iz ovih fondova najčešće tražili za nabavku mehanizacije.

Ove godine planirano je raspisivanje četiri poziva za IPARD, za koje je opredeljeno oko 90 miliona evra. Uz to, preraspodelom sredstava u okviru budžeta obezbeđeno je dodatnih 3,3 miliona evra, za ulaganja u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, preradu i marketing proizvoda.

– Do sada je isplaćeno 10 zahteva, u vrednosti od 170.640 evra – priča Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja. – Imamo 54 zahteva koja su stigla za plaćanje. Kada odobrimo zahtev, poljoprivrednici imaju rok od 90 dana da završe investiciju, kupe mašine, traktor, opremu i posle toga dostavljaju zahtev za isplatu. Čak i kada završe, postoji kontrola na terenu i proverava se opet dokumentacija. Rok za isplatu je šest meseci od podnošenja zahteva, dok je devet meseci za samu obradu zahteva. Samo za traktore su stigla 393 zahteva, a odobreno je 148.

Kako objašnjava naša sagovornica, iskustva drugih zemalja pokazuju da od ukupnog broja podnetih zahteva, 10 odsto bude odbijeno. Broj zahteva je sada i veći od očekivanog.

– Mnogi od njih su čekali da čuju da je neko podneo zahtev i da vidi kakva je procedura i kako je prošao – objašnjava Petrović. – Ljudima jedino može da bude problem i strah od toga da li će ispuniti uslove i uskladiti se sa standardima EU do kraja projekta. Za svaki javni poziv imamo određena sredstva koja se odvoje. Ukoliko postoji više zahteva od predviđenih sredstava, radi se rangiranje podnosilaca zahteva. To se desilo sa traktorima, gde je bilo 393 zahteva, a opredeljeno 4,65 miliona evra.

Novi pozivi

Na leto poljoprivrednici mogu da očekuju pozive za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom. Krajem godine očekuje se objavljivanje javnog poziva za diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja je usmerena ka razvoju seoskog turizma.

Izvor: Novosti