ZA LEPŠE I SREĆNIJE DETINJSTVO

Povodom 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, u Sportskoj hali u Donjem Tovarniku, u utorak, 19. novembra, održan je Festival prava deteta, svojevrstan sportski dan pod sloganom „Naše je pravo da rastemo zdravo“. Festival su organizovale sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine, PU „Vlada Obradović Kameni“ i STŠ „Milenko Verkić Neša“, pod pokroviteljstvom Sportskog saveza „Razvoj sportova“.

Predsednik Razvoja sportova Siniša Đokić izrazio je zadovoljstvo zbog prepune sportske hale dece sa izraženim sportskim duhom.

„Zaista prelepa slika u hali u Donjem Tovarniku. Izuzetno mi je drago da vidim razdraganu i razigranu dečicu, koja su imala priliku da dođu do svojih prvih medalja. Ovo je sport u najlepšem obliku, koji ćemo uvek maksimalno pomagati. Cilj nam je da se od prvih dana bavljenja sportom deca pravilno razvijaju i usmeravaju, a rezultati će doći kao posledica vrednog rada“ – istakao je Đokić.

Sportski dan obeležilo je preko stotinu dece iz predškolske ustanove – pripremno predškolska grupa i grupa „Školica života“, iz sve tri osnovne škole, kao i srednje škole čiji su učenici, prema rečima direktorke OŠ „Slobodan Bajić Paja“ Milijane Srdić, pomagali i u organizaciji Festivala.

„Pre tačno 30 godina usvojena je Konvencija o pravima deteta, gde je potpisnica bila i naša zemlja. Konvencija je značajna po tome što se u prvi plan stavljaju prava dece: kako zdravstvena, tako i ekonomska, socijalna, kulturna, obrazovna. Tim povodom, mi smo organizovali ovaj svojevrsni festival sporta pod nazivom „Naše je pravo da rastemo zdravo“, i to sa jednim ciljem, da kod dece razvijemo takmičarski duh, kao i da se deca zabave. Poligon svestranosti koji smo pripremili, doprinosi pre svega razvoju pravilnog držanja tela, razvijanju brzine i spretnosti sa loptom, dobroj koordinaciji pokreta, razvijanju gipkosti i okretnosti, kao i fer pleja“ – rekla je Srdić.

Najmlađi učesnici su u revijalnom delu prošli poligon spretnosti, dok su kod učenika nižih razreda osnovnih škola u prvom planu bili rezultati. Najbolje ukupno vreme imala je OŠ „Dušan Jerković Uča“ iz Šimanovaca 9,24 minuta, ispred OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ iz Kupinova 9,58 i OŠ „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca 10,25. Svi učesnici su nagrađeni medaljama i diplomama, majicama i bedževima.

Medalje i diplome učesnicima Festivala uručila je Maja Došenović iz Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Pećinci.

Izvor: Opština Pećinci