ЗА ОПШТИНСКУ СЛАВУ УРУЧЕНА ГОДИШЊА ПРИЗНАЊА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА

Чином сечења славског колача и доделом годишњих признања, Сремски Карловци су данас, скромно и уз придржавање свих епидемиолошких мера, обележили општинску славу – Сабор Светог архангела Михаила, односно Аранђеловдан. Уручивање награда, које се традиционално одржава на Дан Општине 16. септембра, одложено је за данашњу светковину, јер је летос, због пандемије коронавируса, предлагање кандидата за њихову доделу било неизводљиво.

Свештени обред освећења жита и ломљења славског колача у председничком кабинету држао је отац Станко Лакетић из Саборне цркве. Кум славе, у својој првој години на челу Општине, био је председник Александар Саша Стојкечић. Уз њега су се, током читања молитве, благосиљања жита и резања славског колача, налазили најближи сарадници: председник Скупштине општине Бобан Петковић, помоћница председника Марина Јанковић и чланови председниковог Кабинета.

Церемонија доделе општинских признања – четири повеље и једне захвалнице – одржана је у Свечаној сали карловачког Магистрата. Започела је говором председника Скупштине Бобана Петковића, који је истакао како су, у овом граду, само велики и ваљани људи остављали иза себе нешто трајно, трудећи се да својим наследницима предају место које ће бити боље и пријатније за живот.

„То је нешто“ – додао је – „чему бисмо морали да стремимо и ми, садашњи становници Сремских Карловаца“.

Говорећи о овогодишњим добитницима, Петковић је навео: „Тако данас одајемо признање личностима иза којих се налазе године, деценије, племенитог и великодушног рада за друге људе. То је време посвећено бризи за сироте, болесне, прогнане, несрећне, неуке… Све је то рађено с пуно љубави и одговорности, како нечији живот не би прошао узалуд, већ да би му се помогло да стане на ноге и од тог живота уради нешто корисно. Неизмерна ми је част што пред собом видим ове изузетне људе, добре људе, оне уз које се реч Човек пише великим почетним словом“.

По завршетку излагања, приступило се додели општинских признања. Лауреате је свечано најавила Милица Плавшић, шеф протокола и информисања у Кабинету председника Општине, док им је награде уручио председник Скупштине општине.

Повеље Општине Сремски Карловци за 2020. годину припале су: Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије, у чије име је признање примио помоћник комесара Иван Гергинов, затим руководиоцу општинског Одељења за друштвене делатности Нади Остојић Агбаби, некадашњем ректору карловачке Богословије протојереју-ставрофору Јовану Петковићу и директору новосадске Хитне помоћи др Богдану Живановићу, уместо кога је Повељу примио председник Скупштине Бобан Петковић. Једина овогодишња Захвалница Сремских Карловаца уручена је новинарки Радија „Југовић“ Снежани Јанић.

Већина награђених, по пријему признања, накратко се обратила окупљенима.

текст: С.М. // фото: Ђорђе Радивојевић

Извор: Општина Сремски Карловци