ЗА ПОДСТИЦАЈ ИНТЕНЗИВНЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ БЛИЗУ 153 МИЛИОНА ДИНАРА

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је данас 228 уговора носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава, за које су на два конкурса Секретаријата обезбеђена бесповратна средства у висини близу 153 милиона динара, намењених интензивној пољопривредној производњи.

Укупна вредност инвестиција износи око 270 милиона динара, у којој је Покрајина учествовала са 57 одсто од укупних средстава.

Ресорни секретар је указао да постоји значајно интересовање војвођанских пољопривредника за набавку система за наводњавање и да ће, као и што је обећано приликом усвајања буџета за 2018. годину, ребалансом покрајинског буџета у јуну бити опредељена нова финансијска средства за ове потребе.

„Са тим додатним финансијским средствима имаћемо рекордно висок износ за набавку система за наводњавање. Сви они за које није било довољно новца у овом конкурсном циклусу, а који су конкурисали и испунили услове, моћи ће да добију средства“, истакао је Радојевић.

Он је подсетио да је новац у оквиру првог конкурса, где је потписано 199 уговора, намењен суфинансирању набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака.

„Укупна вредност инвестиција у системе за наводњавање нових скоро 700 хектара, износи 200 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила бесповратна средства у висини преко 108 милиона динара“, изнео је Радојевић и навео да су највеће инвестиције, у оквиру данас потписаних уговора, усмерене у системе за наводњавање – кап по кап, и з набавку .

Он је рекао да су и овога пута посебно препознате категорије у које спадају пољопривредници млађи од 40 година, жене носиоци пољопривредних газдинстава и они који се баве пољопривредном производњом у неразвијеним подручјима.

Укупна вредност инвестиција која је у 2018. години уложена у системе за наводњавање, заједно са данашњим, трећом по реду, износи око 518 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила око 267 милиона динара. Овим инвестицијама ће бити обезбеђено нових близу 2.000 хектара под системима за наводњавање.

У оквиру другог конкурса, намењеном додели бесповратних средстава за опремање сточарских фарми у АП Војводини у 2018. години, потписано је 29 уговора. Највише уговора, укупно 10, намењено је за опремање свињарских фарми, шест уговара за опремање говедарских фарми и осам уговора за набавку опреме намењене у припреми сточне хране. Укупна вредност ове инвестиције, како је Радојевић навео, износи око 69 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила бесповратна средства у висини близу 45 милиона динара.

Укупна вредност инвестиције у ову област, како је Радојевић навео, у овој години је на нивоу од 77 милиона динара, у чему је Покрајински секретаријат за пољопривреду учествовао са 50 милиона динара.