ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У ПЛАНУ БЕСПЛАТНЕ ПОЛИСЕ ОСИГУРАЊА

У Србији само око десет одсто регистрованих пољопривредника осигурава производе па осигуравајуће куће намеравају да им у договору са локалним самоуправама омогуће да добијају бесплатну полису осигурања, каже генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

Он је на конференцији “Српски дани осигурања” у Аранђеловцу коју је организовао УОС, рекао да то удружење мора да “помогне сваком сељаку да има осигурану летину и пољопривредне машине”.

“Пољопривредници треба да осигурају производе и машине да би се избегле катастрофалне штете које стварају лоши природни услови, кише, олује, снег и друге непогоде”, рекао је Јовановић.

Помоћник министра финансија Србије Филип Шановић казао је да је “делатност осигурања једна од најважнијих у финансијској политици Србије јер обезбеђује друштвено благостање и раст финансијског тржишта”, а посебно је важна за пољопривреду.

“Консолидација привреде, европске интеграције, раст страних инвестиција и смањење незапослености су позитиван сигнал за раст тржишта осигурања”, рекао је он.

Поплаве праве највеће проблеме

Зорана Пејчић из Друштва за реосигурање “Дунав Ре” казала је да природне катастрофе праве велике материјалне штете и односе људске животе, као и да у Србији највеће проблеме праве поплаве које захватају више од 12,4 одсто територије земље.

Мира Кариџић Буглер из компаније “Сњисс РЕ” оценила је да осигурање у пољопривреди мора да постоји јер је то сигуран начин да се сачува производња.

“За српско тржиште карактеристично је приватно осигурање за које се издваја 40 одсто државне субвенције”, рекла је она.

Процес склапања осигуравајућих полиса је, према њеним речима, једноставан, а суму осигурања одређује сам пољопривредник.

У ЕУ полисе осигурања обавезне за пољопривреднике

“У земљама Европске уније полисе осигурања су обавезне за пољопривреднике јер они једино на тај начин могу да обезбеде финансијску помоћ од државе”, рекла је Кариџић Буглер.

Лазар Богдановић из компаније “ДДОР осигурање” оценио је да су ниске цене пољопривредних производа један од разлога што је у Србији мали проценат осигурања у пољопривреди.

“Осигурање у овој области се у Србији своди на добијање накнаде у случају штете и на осигурање од појединачних ризика”, казао је Богдановић.

Он је додао да највећи број осигураника у држави закључује осигурање од града.

Председник Управног одбора УОС Мирко Петровић рекао је да је у Србији у претходној години потписано око шест милиона уговора о осигурању, а премија осигурања по глави становника износила је 112 евра.

Извор: Бета