ЗА ШКОЛЕ, ДОМОВЕ ЗА УЧЕНИКЕ И ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ У ВОЈВОДИНИ НОВИХ 150,4 МИЛИОНА ДИНАРА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре у вредности од 150,4 милина динара за инвестиције у област образовања у 2018. години.

Средства су добиле 53 установе – основне и средње школе, предшколске установе и домови ученика, за реконструкцију, адаптацију, санацију и инвестиционо одржавање објеката.

Председник Мировић је истакао да Покрајинска влада неће стати на овом конкурсу и најавио да ће у јулу бити расписан нови конкурс са новим средствима.

„Многи нису веровали да ће се овај програм спровести и да ће трајати у континуитету“, казао је Мировић и додао да се тај програм не може завршити док се у свим основним и средњим школама, предшколским установама и ученичким домовима у Војводини не санирају и реконструишу објекти и обезбеди енергетска ефикасност.

Председник Покрајинске владе је подсетио да су прошле године из покрајинског буџета подржана 122 пројекта, те да су изведени радови у 109 установа.

„Ова година је за нас тек почела и ових 150 милиона динара је прва фаза у реализацији важних инвестиција“, казао је Мировић и додао да ће један део послова радити Канцеларија за јавна улагања Владе Србије са којом је Покрајинска влада успоставила пуну координацију, док ће део послова радити локалне самоуправе.

„Наш план је да до краја мандата ове владе имамо пун континуитет у реализацији ових послова. Желимо да све школе буду реконструисане и да услови у којима уче наша деца буду много бољи“, казао је Мировић и додао да је важно да се упоредо са тим ради на техничком осавремењавању образовних установа.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш нагласио да је важно да се обезбеди одговарајућа инфраструктура по европским стандардима која задовољава потребе новог технолошког развоја, као и о потреби континуираног финансирања у објекте које користе образовне установе.

„Одлучни смо да истрајемо и наставимо ка циљу, а то је обезбеђивање бољих услова за боравак и рад у установама образовања и васпитања, имајући на уму, пре свега, интерес деце која похађају те установе“, казао је потпредседник Њилаш.

Извор: Влада АП Војводине