ЗА СРЕТЕЊЕ ПОСЕТА И ПАКЕТИЋИ ДЕЦИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Поводом празника Сретење Господње и Дана државности Србије, чланови удружења „Глас Метохије” посетили су 14. и 15. фебруара 2021. Косово и Метохију. Том приликом уручено је 315 пакетића српској деци који живе у енклавама Бабин Мост, Осојане, Велика Хоча, Ораховац и Бање. Једна хармоника уступљена је музичкој школи у Грачаници а поплављенима из околине Грачанице нова гардероба за одрасле коју је даровао бутик из Новог Сада. УПС-уређај помоћи ће у месту Бање код Истока када нестане струје. Нашли су своје место и једна колица, љуљашка и седиште за бебу. Упућена је помоћ монахињама које живе у крајње непријатељском окружењу у Ђаковици.

Чланови „Гласа Метохије” који су путовали из Надаља, Новог Сада, Београда, Крагујевца и Краљева, преноћили су у приватним кућама у Великој Хочи те је спремљен по симболичан пакет и за домаћине смештаја.

Посећена је Црква Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице, црква Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту, Црква Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, манастир Грачаница, Богородица Љевишка, Саборна црква у Призрену и Тутићева црква Св. Николе као и Црква Светог Николе у селу Бање.

Прилог од 400 динара по путнику биће уплаћен за обнову последње необновљене цркве у Призрену – Цркве Светог Николе познате као Рајкова црква. Ова средњовековна властелинска црква, задужбина Рајка Киризмића, саграђена је 1348. и помиње се у Светоарханђелској хрисовуљи цара Душана када ју је приложио својој задужбини, манастиру Светих Архангела. Рушена је и обнављана, а албански екстремисти минирали су је и тешко оштетили 1999. Од тада је ово непроцењиво културно благо изложено пропадању и постало је својеврсна депонија. Тешком муком је издејствовано да се светиња огради. Подсећамо добротворе да свој прилог могу да уплате на рачун Црквене општине Призрен 205–171950–84 (позив на бр: 19-12-2021).

Такође је гостима предочено место где је подигнут крст а потребно је изградити цркву близу Осојана.

Удружење „Глас Метохије” је и две недеље раније испоручило пакетиће поводом празника Светог Саве деци из Батуса и Скуланева.

Свим појединачним дародавцима, предузетницима и компанијама преносимо захвалност у име удружења и доносимо благослове и поздраве из српске Свете земље. Иако труд по снегу и хладноћи као и сваки вид помоћи нису за потцењивање, основна порука при сваком сусрету је јединствена: најважније је да нам долазите што више и што чешће, да се види да нисмо сами. Штета је што ђаци путују на екскурзије по Европи а не дођу на виде наше Високе Дечане. Дођите нам, увек сте добродошли!

Текст и фото: В. Раонић;