ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ И УНАПРЕЂЕЊЕ ПЧЕЛАРСТВА ГРАД ИЗДВОЈИО 2,7 МИЛИОНА ДИНАРА – ГРАДОНАЧЕЛНИК УРУЧИО УГОВОРЕ КОРИСНИЦИМА

Уз остале видове помоћи пољопривредним произвођачима, по први пут ове године Град Зрењанин определио је средства за унапређење органске производње – за набавку садног и семенског материјала дозвољеног за употребу у органској производњи, контролу земљишта и плодова, сертификацију органске производње, као и друге инвестиције које се односе на органску производњу – и за ту намену издвојено је 1,1 милиона динара. 

 Такође, по пети пут средства су издвојена и за унапређење пчеларства – за набавку пчелињих друштава, опреме за пчеларство или возила и приколица за транспорт пчелињих друштава – у износу од 1,6 милиона динара. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је свечано уручио уговоре о додели финансијских средстава корисницима који су испунили услове на конкурсима, и то 9 уговора за унапређење органске производње и 18 уговора за унапређење пчеларства. По оба основа, додељени су уговори у укупном износу од 2,7 милиона динара. Појединачни износи су до 150.000 динара, за органску производњу и до 100.000 динара, за пчеларство. 

 Обраћајући се на свечаности у Градској кући, градоначелник је рекао да су ове године буџетска средства Града Зрењанина за област пољопривреде и руралног развоја износила 82.960.000 динара, као и да су усвојеним буџетом за наредну годину та давања повећана на преко сто милиона динара.
– По први пут смо ове године доделили подстицаје за органску производњу, и то на предлог самих пољопривредника. Битно нам је да чујемо њихова размишљања, идеје и предлоге и на основу тога смо и дошли на идеју да распишемо овакав конкурс, на који се јавило девет произвођача с територије нашег града. Евидентан је и раст пчеларске производње и ми, као локална самоуправа, морамо то још боље препознати у неким наредним конкурсима – рекао је градоначелник и додао да град даје подстицаје и у другим областима пољопривреде.

– Ове године смо такође определили средства за бесплатно узорковање земљишта, заједно са нашом Пољопривредном стручном службом, уз мере које спроводимо с ЈП “Воде Војводине” и нашим водопривредним предузећем на одржавању каналске мреже, у дужини од 67 километара током ове године, што су такође важни подстицаји за наше пољопривреднике – казао је градоначелник.

Пожелео је корисницима средстава срећну Нову годину, добро здравље и родну годину, уз позив да својим предлозима и сугестијама и даље доприносе развојним плановима града, када је у питању пољопривредна производња. 

Један од корисника средстава за унапређење пчеларства, Јанко Хрубик из Арадца, кућу на селу добио је у пројекту Министарства за бригу о селу Републике Србије и један је од двадесет наших суграђана, учесника у тој акцији, који свој будући живот и егзистенцију везују за сеоску средину. 
– Моја будућа супруга је из Зрењанина, такође се определила да живимо на селу и ова средства, која смо данас добили, значиће нам за унапређење посла којим се бавимо. Драго ми је што постоје овакви конкурси и новац ћемо искористити за набавку неопходне опреме за пчеларство – рекао је Хрубик.

Извор: Град Зрењанин