ЗАБРАНИТИ ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА „НЕВИНИМ“ ЖРТВАМА У НОВОМ САДУ Саопштење Градског одбора Српске радикалне странке у Новом Саду

Српска радикална странка захтева од напредњачке власти у граду да одустане од срамне идеје да се у Новом Саду подигне споменик, наводно, невиним жртвама, које су погубљене после ослобођења Новог Сада 1944. и 1945. године. Овом одлуком се на крајње перфидан начин врши ревизија историјских чињеница и од осведочених и осуђених крвника и џелата, у време окупације Новог Сада за време Другог светског рата, праве жртве. Српска радикална странка је мишљења да скандалозна одлука, да се под невине жртве подвуку сарадници окупатора и припадници нацистичке окупаторске војске, представља ругање са антифашистичком и слободарском традицијом Новог Сада и изругивање са хиљадама Срба, Јевреја и Рома, који су на најмонструознији начин ликвидирани у злогласној новосадској Рацији, јануара 1942. године.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао да је ово последњи моменат да се спречи несвакидашњи скандал, јер је Град издвојио преко 1,5 милиона динара за израду овог споменика, као и да данас истиче тeндер за одабир аутора и извођача радова.

„Овом скандалу се мора стати на пут свим расположивим средствима. Нема сумње да је и након ослобођења Новог Сада било невиних жртава, у првом реду оних којима је суђено по идеолошком основу и који су били припадници крупног капитала. Међутим, сараднике окупатора, ниже и више официре нацистичке мађарске војске, оне који су вршили ликвидације за време окупације сврставати у невине жртве је прекрајање историје и скандал какав Нови Сад не памти. Срамна одлука о подизању споменика „невиним“ сарадницима окупатора и осуђеним ратним злочинцима представља скандал без преседана и апсолутно је у супротности са Законом о ратним меморијалима, који је ступио на снагу средином 2018. године. У питању је опасна подвала и подмукла провокација, попут спомен обележја злогласном Аћиф Ефендији у Новом Пазару и споменика Јовану Дамјанићу у Ади.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да се, на достављеном списку „невиних“ жртава махом крију имена сарадника окупатора, припадника нацистичке мађарске војске и усташе, који су чинили егзекуције невиног становништва за време окупације.

„На списку „невиних“ жртава је и име Јаноша Тота, који је са још тројицом мађарских хонведа брутално ликвидирао петорицу браће Јовандића, пред очима њихове мајке Јелене. Страдање браће Јовандић и патња њихове мајке је један од симбола страдања у новосадској Рацији. Нови Сад не сме да дозволи ревизију непобитних историјских чињеница, чији је крајњи циљ да се од џелата направи жртва. Српска радикална странка захтева од напредњачке власти у граду да моментално обустави поступак изградње овог споменика, јер је то једини начин да спречимо прекрајање историје и сачувамо образ, слободарској и антифашистичкој традицији Новог Сада.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.