ZADRUGARSTVO NOVI PREDMET U ŠKOLAMA

Od naredne školske godine u poljoprivredno-prehrambene škole uvodi se i predmet zadrugarstvo. Gradivo i nastava tog predmeta bili su jedna od važnijih tema Sajma zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina Srbije u Zrenjaninu. 

Zadrugari moraju da budu svestrani i da poznaju pravo, ekonomiku poljoprivrede, poljoprivrednu tehniku, pa se zato u srednjim poljoprivrednim školama uvodi predmet zadrugarstvo.

“Gde ćemo učenicima moći da približimo sve ono iz udruživanja, pravila zadrugarstva, vrednosti zadrugarstva, šta se time dobija. Ali samo u obavezi da to učenici odaberu, da bude njihova želja i biće u završnom razredu trogodišnjeg i četvorogodišnjeg školovanja”, navodi Radiša Mikarić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

I sadašnji i budući zadrugari moraće da se prilagode sve zahtevnijem tržištu.

“Da zadrugari imaju jednak kvalitet, koji će izneti ka nekim kupcima, da uvek garantuju taj kvalitet, jer je to ono što kupac traži”, objašnjava Kristina Salapura iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.

Slovenačke zadruge u društvenom proizvodu svoje države učestvuju sa 4 odsto, a razlog za to je skupa proizvodnja i male površine sa kojima raspolažu.

“Dvesta hiljada hektara oko Zrenjanina, mi imamo oko 170 hiljada u čitavoj Sloveniji. E sad treba iz toga izvući maksimalno, zbog toga se moramo poveztivati, moramo imati zadruge”, navodi Marjan Janžeković iz Zemljoradničke zadruge Ptuj.

U Srbiji je zadrugarstvo u usponu, zahvaljujući i državnom projektu “500 zadruga u 500 sela”. Do sada je država pomogla osnivanje i osnaživanje 361 zadruge.

Izvor: RTS